RTL Nieuws over de schreef met dronevlucht boven druk strand

Wie zich een beetje verdiept heeft in de regels voor het vliegen met drones weet dat het volstrekt uit den boze is om met een onbemand luchtvaartuig boven mensenmenigten te vliegen, in verband met de veiligheid van mensen op de grond. Bij RTL Nieuws zijn ze echter niet op de hoogte van deze regel, zoals uit onderstaande video blijkt. In het item zijn opnamen te zien van een drone die over een flinke afstand boven een zeer drukbezocht strand vliegt.

Het is niet voor het eerst dat een nieuwszender de regels voor het vliegen met drones overtreedt. Het komt helaas regelmatig voor dat er op tv luchtopnamen te zien zijn die op illegale wijze zijn gemaakt. Vaak gaat het dat om vliegen boven bebouwing, boven mensen of in CTR-gebieden. In veel gevallen is het bovendien de vraag of degene die de beelden maakt daartoe middels een ontheffing bevoegd is.

RTL Nieuws is om een reactie gevraagd, maar de zender heeft nog niet gereageerd. Overigens kwam niet alleen RTL Nieuws op het idee om met een drone boven zonaanbidders te gaan vliegen: ook RTV Utrecht maakte dronebeelden van een drukbezocht strand bij het Henschotermeer, en ook hier werd er boven een mensenmenigte gevlogen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

19 gedachten over “RTL Nieuws over de schreef met dronevlucht boven druk strand

 • 21 juli 2016 om 17:48
  Permalink

  Het is inderdaad niet het goede voorbeeld, maar op PixAir.nl is ook onder de favorieten een foto geplaats van de brug in Hoofddorp zo ver ik weet is dat toch ook een no flyzone ?

  Zal die foto eigenlijk ook niet geplaats moeten worden als goede voorbeeld toch?

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   21 juli 2016 om 18:51
   Permalink

   Ha Johan, welke foto is dat dan? Nee, die zou niet als voorbeeld uitgelicht moeten zijn, ook al zou het om een mooie foto gaan.

   Beantwoorden
 • 21 juli 2016 om 18:58
  Permalink

  Hoi wiebe, het gaat om foto 7 van dronehouses, als onderwerp brug Hoofddorp, hoop niet dat je het als een aanval ziet want dat is niet mijn bedoeling, want ik volg graag jou Drone nieuws en mooie foto s .

  Gr. Johan

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   21 juli 2016 om 20:03
   Permalink

   Ik heb even gekeken, maar die foto stond niet als ‘favoriet’ aangemerkt. En ik zie het niet als aanval hoor, als kritiek terecht is, dan is-ie terecht.

   Beantwoorden
 • 21 juli 2016 om 19:03
  Permalink

  Wat een toestand zeg wat jullie niet weten van dronewatch is dat een kennis van mij dat gisteren heeft gedaan , hij heeft alle papieren om temogen vliegen heeft zelfs dat beruchte papiertje waar je ph nummer op staat.

  Dus RTL is dit keer Wel goed bezig geweest!!!

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   21 juli 2016 om 19:04
   Permalink

   Dan is het zo mogelijk nog erger. Want iedereen die papieren heeft om te mogen vliegen weet dat je met je drone niet boven mensenmenigten mag vliegen.

   Beantwoorden
   • 21 juli 2016 om 19:18
    Permalink

    Dan hadden ze met jouw contact moeten opnemen.
    Dan had jij dat nieuws item kunnen maken.
    Als drone kenner.

    Beantwoorden
 • 21 juli 2016 om 19:22
  Permalink

  Is zelfde regel als met die Drone van Rieu die laats in beslag is genomen lijkt mij toch wiebe ?

  Groetjes johan

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   21 juli 2016 om 20:05
   Permalink

   Bij Rieu speelde ook mee dat er gevlogen werd in de CTR van vliegveld Aachen-Maastricht, en dat er boven bebouwing werd gevlogen, en dan ook nog buiten de daglichtperiode. In totaal 4 overtredingen dus. En misschien wel 5, als de piloot in kwestie niet gecertificeerd is.

   Beantwoorden
 • 21 juli 2016 om 23:04
  Permalink

  Ik begrijp wiebe ook wel met zijn reactie naar RTL toe en andere media, ze hebben tijden de drones negatief naar buiten gebracht, telegraaf is hierin de koploper, het filmpje van wiebe die getoont word vliegt toch naar mijn weten een aantal meter naast de brugleuning, wat op beeld vertekent beeld geeft, verder voeren we naar mijn weten allemaal de zelfde hobby uit, dus laten we elkaar nu niet verlagen gr johan

  Beantwoorden
 • 22 juli 2016 om 10:15
  Permalink

  Heb het filmpje van RTL nog eens goed bekeken, buiten het feit dat het nu wel of niet buiten het boekje valt, vind ik het filmpje er totaal niet uitzien is geen gebruik gemaakt van filter, met een nd8 filter erop had het filmpje er veel scherper uit gezien

  Beantwoorden
 • 22 juli 2016 om 13:18
  Permalink

  Tjonge jonge, mag het allemaal wat minder persoonlijk!?

  Ik vind het best goed dat er door Dronewatch hier aandacht aan wordt besteed!
  Het gaat niet over hobbyisten maar over de media met grotere maatschappelijke verantwoordelijkheid, die hun geschoten filmpjes op tv uitzenden.
  Enerzijds kun je denken waar maken we ons druk over, het zijn toch mooie beelden en het is toch goed gegaan. En ik ben het er zeker mee eens dat we geen buurtwacht toestanden moeten krijgen!
  Maar anderzijds denk ik dat wanneer de grens regelmatig wordt overschreden en dit ook nog eens breeduit op tv te zien is…….,krijg je dan niet het effect dat we massaal de regels minder serieus gaan nemen…….!??

  En wat gebeurt er dan wanneer het een keer fout gaat…..!?
  Paniekvoetbal bij de overheid met als gevolg nog strengere regels.
  Voor je het in de gaten hebt mogen we dadelijk als hobbyist alleen nog maar vliegen boven veldjes die door de overheid zijn aangewezen
  En daar zit niemand op te wachten toch!?
  Gr. Rob

  Beantwoorden
  • 22 juli 2016 om 21:22
   Permalink

   Ik weet het niet Rob, ik ga met mening mee, maar eigenlijk als je de regels scherp bekijkt dan mag je alleen op veldjes vliegen, denk daarbij aan weilanden, recreatie in de rustige uren, een verlaten stuk strand,,, of polder daarna houd het op en is al snel bewoond gebied, zonder certificaat en Drone registratie .

   Gr johan

   Beantwoorden
 • 7 augustus 2016 om 03:44
  Permalink

  en zo worden idd de regels beetje bij beetje verscherpt en weer overtreden en dan weer verscherpt, net zolang tot er helemaal niets meer kan/mag.

  Beantwoorden
 • 7 augustus 2016 om 03:46
  Permalink

  Welke instantie zou RTL hiervoor moeten beboeten? luchtpolitie? De gemeentepolitie zelf weet, heb ikzelf ondervonden, van toeten nog blazen op dit gebied.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   7 augustus 2016 om 12:22
   Permalink

   De luchtvaartpolitie is de instantie die toezicht houdt op het naleven van de luchtverkeersregels.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier