Opmerkelijk

Vliegende mijnenveger moet aarde binnen 10 jaar landmijnvrij krijgen

Op Kickstarter is een campagne van start gegaan voor de financiering van een wel heel bijzondere drone: de Mine Kafon Drone is bedoeld om landmijnen op te sporen en onschadelijk te maken. Volgens de bedenker van de drone is het apparaat 20x zo snel dan traditionele mijnenruimers, en 200x zo goedkoop. De drone moet de aarde binnen 10 jaar landmijnvrij maken.

100 miljoen landmijnen

Er wordt geschat dat er wereldwijd nog zo’n 100 miljoen landmijnen in de grond zitten, die elke dag gemiddeld 10 onschuldige slachtoffers eisen. Het opruimen van die mijnen is een langdurige en levensgevaarlijke taak, die bovendien ook nog eens veel geld kost. In het huidige tempo zou het meer dan 1.100 jaar duren voordat alle landmijnen geruimd zijn.

De bedenker van de Mine Kafon Drone, Massoud Hassani uit Eindhoven, komt zelf uit Afghanistan en zag daar met eigen ogen hoe onschuldige mensen omkwamen door landmijnen. Vastberaden om daar iets aan te doen bedacht hij in 2011 de Mine Kafon, een een soort bal die voortgedreven door de wind uit zichzelf over een mijnenveld zou moeten rollen om zodoende onontdekte mijnen tot ontploffing te brengen.

De oorspronkelijke Mine Kafon rolt als tumbleweed over een vlakte
De oorspronkelijke Mine Kafon rolt als tumbleweed over een vlakte

Mine Kafon 2.0

De Mine Kafon Drone is een stuk geavanceerder dan de oorspronkelijke Mine Kafon. Het idee is dat de drone eerst een verkenningsvlucht uitvoert boven een stuk grond waar mogelijk mijnen liggen. Zodra het gebied in kaart is gebracht, vliegt de drone met een metaaldetector naar verdachte locaties. Als daar inderdaad een mijn wordt gedetecteerd, onthoudt de drone de locatie om in een later stadium terug te keren met een klein explosief die de mijn vervolgens onschadelijk maakt.

Het doel van de campagne is om 70.000 euro op te halen. Dat lijkt wel te gaan lukken, want er is al  een kleine 17.000 euro gestort en de campagne loopt nog 40 dagen. Backers die het project willen ondersteunen krijgen een persoonlijk bedankje voor het team. Wie wat meer geld bijdraagt krijgt een kaartje toegestuurd met daarop een foto van een gebied dat dankzij hun bijdrage vrij van mijnen is gemaakt. In juni 2017 zou de eerste Mine Kafon Drone ingezet moeten gaan worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier