Nieuws

Drones van DJI blijven nu automatisch uit de buurt van bosbranden

Vanuit de lucht leveren bosbranden misschien spectaculaire foto’s en filmpjes op, maar de Amerikaanse brandweer is minder blij met het feit dat er steeds vaker drones worden gesignaleerd bij vuurhaarden in de natuur. Blusvliegtuigen en -helikopters moeten dan voor de veiligheid aan de grond blijven, om over traumaheli’s nog maar te zwijgen. Maar dankzij DJI’s onlangs geïmplementeerde GEO-systeem blijven de drones van dit merk – in de VS althans – vanaf nu aan de grond staan nabij gebieden waar bosbranden zijn.

Het Geospatial Environment Online (GEO)-systeem van DJI voorziet in een dynamische vorm van geofencing. Dat wil zeggen dat er tijdelijke nofly-zones ingesteld kunnen worden, waar drones zoals de Phantom en Inspire dan niet kunnen vliegen, totdat het tijdelijke verbod weer opgeheven is. Ideaal dus om rampplekken en andere gevoelige locaties voor korte tijd vrij te houden van ongewenste onbemande luchtvaartuigen.

Samenwerking met AirMap

Die nofly-zones moeten echter wel op een centrale plek beheerd en uitgestuurd worden. Daartoe is DJI een samenwerking aangegaan met AirMap, die de data op hun beurt weer krijgt aangeleverd van het  het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Overigens kunnen brandweerlieden die gebruik maken van DJI-drones ervoor kiezen om een tijdelijke nofly-zone in het gebied waar ze willen opereren te overrulen. De GEO-software voorziet namelijk in de mogelijkheid om de geofencing uit te schakelen, mits de gebruiker zich geregistreerd heeft bij DJI. Het uitschakelen van de geofencing kan echter niet op alle locaties, zoals nabij het Witte Huis.

0705.interdrone-dji

Niet waterdicht

Het systeem is niet 100% waterdicht. Gebruikers die opstijgen zonder dat hun smartphone of tablet een actieve internetverbinding heeft zullen niet eerst de meest actuele geofencing-updates binnen hebben gekregen. Ook zijn er tegenwoordig hardwaremodules te koop die het geofencing-systeem van drones om de tuin kunnen leiden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier