Tiny Whoop: de nieuwste rage op het gebied van indoor FPV Racing

Hele competities worden er inmiddels mee gehouden: de kleine Tiny Whoop-quadcopters, die passen in de palm van je hand maar ondanks hun geringe afmetingen toch voorzien zijn van een camera met live FPV-videoverbinding met de piloot. We vroegen Johan van DroneZone Breda om wat meer uitleg bij het verschijnsel.

Wat is Tiny Whoop? Waar kun je ze kopen? Wat kosten ze?

“Er zijn verschillende webshops waar je Tiny Whoops kunt kopen. Een Tiny Whoop is niets anders dan een klein quadcoptertje die voorzien is van kleine ‘brushed’ motortjes. Vaak wordt er gevlogen met de Blade Inductrix, die dan uitgerust wordt met een kleine FPV-camera met eigen zender. Voor de minidrone en de camera ben je iets meer dan 100 euro kwijt. Dan moet je natuurlijk nog wel een videobril kopen, als je die nog niet hebt. Ook moet je eigenlijk meteen wat sterkere motortjes bijbestellen.”

Waarom is de Tiny Whoop ineens zo populair? In welke landen wordt er momenteel vooral ge-TinyWhoopt?

“Veel FPV-racers die balen als het slecht weer is omdat ze dan niet buiten kunnen vliegen zijn enthousiast over de Tiny Whoop. Je grijpt je Tiny en valt je vriendin/vrouw lastig door heel het huis. In de VS zijn er al hele Tiny Whoop-competities, waarbij men door het hele huis vliegt en een bepaald parcours aflegt.”

Wat is het verschil tussen een Tiny Whoop-sessie en ‘gewoon’ FPV racen?

“Het vliegen met Tiny Whoops is puur indoor/woonkamer plezier, het is wat veiliger (door lichte motors) en het feit dat de drones beschikken over propguads. Door het geringe gewicht van de Tiny Whoops (rond de 25 gram) heb je weinig tot geen schade bij een crash. Door de kleine accu’s kun je maar een paar minuten vliegen.”

Zijn er in Nederland al Tiny Whoop wedstrijden?

“Nee, maar dit zal niet lang meer duren. Er zijn al verschillende partijen met Tiny Whoops in de weer. Het is dat het hele Tiny Whoop-gebeuren mij niet zo aanspreekt, anders waren er zeker al wedstrijden geweest. Het is een geinig ding voor erbij, maar bij mij zou hij snel op de kast liggen te verstoffen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Tiny Whoop: de nieuwste rage op het gebied van indoor FPV Racing

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier