NieuwsPro

Airbus zet drones in om vliegtuigen te inspecteren

Normaal gesproken moeten drones op een veilige afstand van vliegtuigen blijven, maar als het aan vliegtuigfabrikant Airbus ligt komt daar binnenkort verandering in: het bedrijf wil namelijk drones gaan inzetten om de eindinspectie te doen van vliegtuigen die op het punt staan om afgeleverd te worden aan de klant.

Tot op heden maken kwaliteitsinspecteurs van het bedrijf gebruik van hoogwerkers om een vliegtuig in zijn geheel na te lopen op deukjes, krassen of andere onregelmatigheden nadat het vliegtuig geassembleerd is. Al met al een flink karwei, dat makkelijk twee uur in beslag neemt. Dezelfde inspectie kan ook uitgevoerd worden door een drone, en duurt dan slechts 10 minuten.

airbus-drone-aircraft-quality-inspection-3

Duitse drone met Intel RealSense

De drone in kwestie betreft een Falcon 8 van het Duitse bedrijf Ascending Technologies, die voorzien is van een Intel RealSense-module. Daardoor kan de drone zelf obstakels vermijden terwijl het toestel een van tevoren ingeprogrammeerde route rond het vliegtuig aflegt. Ondertussen maakt een 42 megapixel fullframe-camera gedetailleerde foto’s van alle hoeken en gaten van het vliegtuig.

Per inspectie worden zo’n 150 foto’s gemaakt. Die worden vervolgens weergegeven in de vorm van een 3D-model van het vliegtuig. De inspecteurs kunnen vervolgens eenvoudig inzoomen op bepaalde delen van het 3D-model om zodoende snel afwijkingen in kaart te brengen en deze van dichtbij te kunnen bekijken.

Airbus-3D-model

Sneller en veiliger

Airbus is van plan om het systeem in te gaan zetten voor de eindinspectie van de A330 en A350 vliegtuigen die vanaf komend jaar geproduceerd gaan worden. Volgens een woordvoerder kunnen dankzij de inzet van drones de kwaliteitscontroles niet alleen sneller, maar ook veiliger worden uitgevoerd.

(bron: Airbus)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Airbus zet drones in om vliegtuigen te inspecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier