Pakketbezorgende drones van Amazon gaan als eerste rondvliegen in Engeland

De Amerikaanse internetretailer Amazon is nog altijd naarstig op zoek naar locaties waar het bedrijf haar pakketbezorgende drones in de praktijk kan testen. De Britse overheid ziet wel wat in de plannen van Amazon en is een samenwerking aangegaan met het bedrijf, waardoor binnenkort de eerste drone delivery-experimenten uitgevoerd kunnen worden in het Verenigd Koninkrijk.

Prime Air

Amazon timmert onder de noemer Prime Air al een paar jaar aan de weg met haar pakketbezorgende drones. Inmiddels is de technologie dusdanig vergevorderd dat de drones van het bedrijf in principe geheel zelfstandig pakketjes tot 2 kilo binnen 30 minuten na bestelling kunnen bezorgen bij klanten die in afgelegen gebieden wonen.

Het probleem is alleen dat in de meeste landen – inclusief de VS – de regelgeving voor drones dusdanig streng is dat er in de praktijk niet of nauwelijks getest kan worden met de delivery drones.

Samenwerking met Britse luchtvaartautoriteit

Daar komt nu dus verandering in. De Britse luchtvaartautoriteit CAA gaat in samenwerking met Amazon drie gebieden verkennen waar de schoen regeltechnisch gezien nu nog wringt: het buiten het zicht van de operator vliegen (beyond visual line of sight, BVLOS), het automatisch herkennen en ontwijken van obstakels onderweg, en het door één persoon aansturen van meerdere autonome drones tegelijkertijd.

Paul Misener van Amazon is erg blij met de samenwerking. “De UK loopt voorop als het gaat om drone-innovatie. Door deze samenwerking komt ons doel om pakketjes binnen 30 minuten veilig af te leveren door drones in de UK en in de rest van de wereld weer een stap dichterbij. Daardoor zal de klanttevredenheid toenemen en spelen we in op de groeiende vraag naar duurzame bezorgoplossingen.”

Toekomstige droneregelgeving

De Britse overheid op haar beurt wil de experimenten van Amazon aangrijpen om toekomstige regelgeving voor drones te ontwikkelen. Volgens een woordvoerder van de CAA zullen de uitkomsten van de testen gebruikt worden om zelfstandig vliegende drones in de toekomst veilig te kunnen laten integreren in het luchtruim.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier