NieuwsOnderzoekPro

Eindhovense drone moet luchtkwaliteit in de gaten gaan houden

Op veel plekken in Nederland wordt continu de luchtkwaliteit gemeten met behulp van sensoren die op strategische plaatsen op grondniveau zijn aangebracht. Het zou echter bijzonder waardevol zijn om ook metingen te kunnen verrichten op plekken waar je normaal gesproken niet of moeilijk bij komt. De Eindhovense organisatie AiReas wil daarom een drone inzetten om de luchtkwaliteit op dergelijke lastig bereikbare plekken te meten.

Volgens Jean-Paul Close van AiReas is het voordeel van een drone dat je op plekken kunt komen die onbereikbaar zijn voor mensen of vaste meetapparatuur. Zo kun je niet alleen hoog in de lucht, maar ook op gevaarlijke plekken waar je als mens niet wilt komen metingen verrichten. Het gaat dan onder andere om het meten van de concentraties fijnstof, ultrafijnstof en ozon in de lucht: allemaal stoffen die schade kunnen toebrengen aan de gezondheid.

Een eerste experiment met de drone die fijnstofmetingen kan uitvoeren is volgens de initiatiefnemers geslaagd. Maar dat wil niet zeggen dat de drone nu ook in de praktijk ingezet kan worden. Zo is de beperkte vliegduur nog een issue, en ook is het nog de vraag hoe de meetgegevens direct online bekeken kunnen worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier