Amerikaanse overheid wil dronevluchten boven mensen gaan toestaan

DHL-delivery-drone

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA wil nog voor het eind van dit jaar met regelgeving komen die het uitvoeren van vluchten met drones boven mensen mogelijk maakt. Nu is het in de VS net als in veel andere landen verboden om met een drone boven mensenmenigten te vliegen. In speciale gevallen wil de FAA dat er van deze regel afgeweken kan worden.

Het voornemen van de FAA werd door topman Michael Huerta uitgesproken tijdens een technologiesessie in het Witte Huis over drones en de toekomst van de luchtvaartsector. Alhoewel Huerta geen details gaf over de voorgenomen beleidswijziging is het aannemelijk dat de nieuwe regeling alleen opgaat voor professionele drone-operators, die beschikken over de juiste papieren en over gecertificeerde toestellen.

Journalistiek, veiligheid en drone delivery
Het onder bepaalde omstandigheden boven mensen mogen vliegen is onder meer van belang voor brandweerkorpsen en politie. Ook ligt de journalistieke inzet van drones in het verschiet. Daarnaast zijn er toepassingen denkbaar op het gebied van handhaving en veiligheid. Dat vraagt wel om aanvullende maatregelen om de privacy van burgers te beschermen.

Het mogen vliegen boven mensen maakt ook de weg vrij voor pakketbezorgende drones. Alphabet, de moedermaatschappij van Google, heeft als eerste bedrijf toestemming gekregen om experimenten te doen met drone delivery op Amerikaans grondgebied. De testen worden deels gefinancierd door de National Science Foundation, die $35 miljoen ter beschikking heeft gesteld voor verder onderzoek naar de verdere integratie van onbemande luchtvaartuigen in het luchtruim.

Ruim half miljoen drones geregistreerd
De FAA meldt ook nog dat er inmiddels ruim 520.000 mensen hun drone hebben aangemeld sinds eind 2015 de verplichting werd ingevoerd om alle drones boven de 250 gram te registreren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier