DJI stelt tijdelijke nofly-zones in rond Olympische stadions

DJI-geofencing-Brazilie

Dronefabrikant DJI heeft op verzoek van de Braziliaanse regering tijdelijke nofly-zones ingesteld rond de Olympische stadions in onder andere Rio de Janerio, Sao Paulo en Brasilia. Dit om te voorkomen dat atleten of publiek tijdens wedstrijden lastig gevallen worden door ongewenste drones.

De tijdelijke nofly-zones zijn mogelijk door een nieuw geofencingsysteem dat DJI onlangs heeft uitgerold. Daardoor kunnen vanuit een centrale database coördinaten worden verspreid waar drones van de fabrikant tijdelijk of permanent niet mogen vliegen. Deze maatregel is onder meer bedoeld om drones weg te houden bij bosbranden, of bij grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen.

Volgens een woordvoerder van DJI is het bedrijf trots te mogen samenwerken met de Braziliaanse overheid. “Het is belangrijk dat er beperkingen ingesteld kunnen worden rond gevoelige gebieden. Dit om te voorkomen dat er drone-operaties plaatsvinden op plekken waar dat niet de bedoeling is.”

Niet waterdicht
Helemaal waterdicht is het systeem overigens niet. Ten eerste zijn de wat oudere drones van DJI niet compatible met het GEO-systeem. Ten tweede moeten gebruikers van drones die wel in aanmerking komen de laatste firmwareversie geïnstalleerd hebben en regelmatig online zijn om de tijdelijke nofly-zones binnen te halen. En ten derde zijn er modules te koop die het geofencingsysteem in zijn geheel om de tuin leiden.

De wat grotere drones van andere fabrikanten beschikken meestal ook over geofencing, maar die is meer bedoeld voor permanente nofly-zones zoals CTRs rond vliegvelden. Uit onderzoek van Dronewatch bleek begin dit jaar echter dat deze geofencingsystemen lang niet altijd de juiste coordinaten bevatten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “DJI stelt tijdelijke nofly-zones in rond Olympische stadions

 • 5 augustus 2016 om 15:35
  Permalink

  Lijkt me toch overbodig om daar met een drone te gaan vliegen.
  Het wordt op alle zenders in de wereld live uitgezonden.
  Wat moet je dan met een drone daar nog aan toevoegen?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier