Achtergrond

Waar blijft de Lily Drone?

Lily Drone

De eerste week van augustus zit er alweer op, maar nog steeds is het oorverdovend stil als het gaat om de marktintroductie van de Lily Camera, de waterproof drone die je eenvoudig in de lucht zou kunnen gooien om daarna stoere actievideo’s van jezelf te maken. Op Facebook klagen backers steen en been over het uitblijven van het product.

Dat de Lily Camera vertraging zou oplopen werd al duidelijk in december 2015, toen de lancering van de drone werd uitgesteld naar de ‘zomer van 2016’. Daar zitten we nu middenin, maar zelfs nu de dagen alweer flink korter worden is er nog steeds geen zicht op een marktintroductie van de drone die na haar aankondiging in mei 2015 flink wat aandacht kreeg van zowel consumenten als investeerders.

Toss to launch & follow me
Om het geheugen op te frissen: de Lily Camera is een fraai vormgegeven quadcopter, die je eenvoudig in de lucht kunt gooien (toss to launch) om een vlucht te starten, waarna de drone geheel autonoom achter de bestuurder aanvliegt (follow me) om mooie actievideo’s en -foto’s te maken. De Lily zou ook nog eens geheel waterproof zijn.

Lily Camera

De crowdfundingcampagne voor de Lily Camera was een doorslaand succes, in totaal werd er 34 miljoen dollar opgehaald via Indiegogo. Daarna stortten investeerders nog eens 14 miljoen dollar bij in de oorlogskas van Lily. Ook is er nog een onbekend geldbedrag opgehaald middels de voorverkoop op de website van de fabrikant.

Geen tijdlijn
Het team kan echter nog altijd geen tijdlijn geven als het gaat om de lancering van het product. Wel is via deze webpagina te zien dat er nog altijd voortgang geboekt wordt als het gaat om de ontwikkeling van het product. Daar valt uit op te maken dat er nog hard wordt gewerkt aan de hard- en software, en dat er van massaproductie nog geen sprake is.

In de tussentijd zit de concurrentie niet stil. Inmiddels is 4K video de norm, terwijl de Lily volgens de officiële specs in HD filmt. Follow me is sowieso overal standaard. Ook obstakeldetectie is inmiddels gemeengoed aan het worden, een feature waar de Lily drone niet over beschikt. En ook opvouwbare drones zijn inmiddels een feit. De enige belofte waarin Lily nog geen navolging heeft gekregen is het waterproof zijn van de drone.

Op de Facebookpagina van Lily Camera klagen backers en mensen die een pre-order hebben geplaatst op de website van Lily inmiddels steen en been over het uitblijven van de drone:

Lily-Drone-facebook-klagers

Zano Drone
Het lijkt er helaas op dat de Lily Camera eenzelfde fiasco wordt als bijvoorbeeld de Zano Drone. Ook rond deze drone was de hype maximaal en werden er miljoenen dollars opgehaald. Maar problemen op het vlak van productontwikkeling, massaproductie en logistiek nekten het team achter de Zano Drone, met een faillissement tot gevolg.

En ook al zou de Lily Camera nog op de markt verschijnen, dan krijg je de beschikking over een drone waarvan de specs inmiddels al ver achter lopen op die van de concurrentie. Mocht je een pre-order geplaatst hebben, dan zou je kunnen overwegen om een refund aan te vragen. Of je geeft het team nog een kans, met het risico dat je een product in huis krijgt dat al meteen verouderd is. Als het product überhaupt ooit op de markt komt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Waar blijft de Lily Drone?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier