Dronefotografie

Uniek luchtfotoproject: Den Haag 360

Onder de naam Den Haag 360 is Dronewatch-oprichter en dronefotograaf Wiebe de Jager een uniek fotoproject gestart, waarbij hij zijn woonplaats Den Haag op een bijzondere manier in beeld brengt: door middel van panorama’s vanuit de lucht, gemaakt met behulp van een drone en een speciale 360º camera.

Panorama Mesdag 2.0

“Ik woon al flink wat jaartjes in Den Haag. Het leek me leuk om de stad eens vast te leggen op een eigentijdse manier. Namelijk in de vorm van een serie 360 graden foto’s, waarbij je alle kanten op kunt kijken. Bijzonder is dat dit vanuit de lucht gebeurt, met behulp van een drone. Mijn foto’s hebben wel wat weg van het Panorama Mesdag, maar dan versie 2.0.”

Inmiddels heeft De Jager al heel wat typisch Haagse en Scheveningse locaties op deze manier gefotografeerd, waaronder het Kurhaus, de Scheveningse Pier en de haven van Scheveningen, Kijkduin, de Vogelwijk, Ockenburgh, Madestein, het Statenkwartier en Duindorp. Wie de foto’s op een mobieltje bekijkt kan deze om zich heen draaien om de panorama’s in hun volle glorie te bekijken. Het is ook mogelijk om de foto’s te bekijken met een VR-bril op, zodat je echt om je heen kunt kijken.

Niet overal

Niet op alle plekken kan er gefotografeerd worden. “Helaas is het in Den Haag best lastig om geschikte plekken te vinden waar je met een drone mag vliegen. Zeker omdat er flink wat nofly-zones in en rond Den Haag te vinden zijn, waaronder het luchtruim rond Rotterdam The Hague Airport en de nofly-zones boven het Binnenhof en landgoed De Horsten. Daardoor vallen fotogenieke locaties als het Malieveld, het Haagse Bos en Landgoed Clingendael af.”

Daar komt bij dat je met een drone niet boven wegen, mensenmenigten en bebouwing mag vliegen. Maar dat is geen belemmering voor het project. De Jager: “Ondanks de beperkingen heb ik toch al flink wat mooie opnamen kunnen maken. De komende tijd wil ik nog meer 360º foto’s toevoegen, gemaakt op verschillende momenten van de dag en door de seizoenen heen. En misschien breid ik het project wel uit naar andere gebieden.”

Typhoon-H-en-Panono

Speciale 360º camera

Voor het maken van de foto’s maakt De Jager gebruik van een in Duitsland ontwikkelde Panono camera, die met behulp van 36 lenzen panoramafoto’s maakt in een resolutie van maar liefst 108 megapixels. De camera wordt de lucht in getild met behulp van een Yuneec Typhoon H hexacopter (die je trouwens kunt zien als je omhoog kijkt in de 360º foto’s!). De opnamen worden steeds gemaakt vanaf een hoogte van 36 meter.

De foto’s zijn te bekijken op het virtual reality-platform Round.me. Hieronder is een selectie van de reeks panoramafoto’s ingesloten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Uniek luchtfotoproject: Den Haag 360

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier