Eerste ROC-light examen nog deze maand afgenomen

ROC-Light

Goed nieuws voor mensen die graag beroepsmatig willen gaan vliegen onder de nieuwe minidrone-regeling: al deze maand is het mogelijk om het voor het ROC-light verplichte theorie-examen te doen. De spits wordt afgebeten door DroneLand, gevolgd door het KEI en de Dutch Drone Academy. Na het behalen van dit papiertje kan men bij de Inspectie Leefomgeving en Transport de felbegeerde ontheffing aanvragen.

Eén van de voorwaarden om het ROC-light te kunnen aanvragen is dat de piloot in spé beschikt over voldoende theoretische kennis van onder andere vluchtprincipes en -voorbereiding, luchtvaartwetgeving en meteo. Daarnaast moet men beschikken over een drone die ingeschreven is in het luchtvaartuigregister (hoe dat in zijn werk gaat lees je hier) en moet er een verzekering zijn afgesloten voor schade aan derden.

ROC-light examen
De beheersing van de theorie wordt getoetst middels een examen. Inmiddels zijn er verschillende organisaties die bevoegd zijn om dit examen af te nemen. Het eerste echte ROC-light examen vindt plaats bij DroneLand, op 31 augustus. Het KEI – het opleidingsinstituut van de KNVvL – volgt op 24 september met een eerste examen. De Dutch Drone Academy volgt naar verwachting ook snel met een minidrone-examen.

Bij het KEI bedragen de kosten voor het examen € 349. Dit bedrag is inclusief een syllabus met daarin de verplichte lesstof en de ICAO luchtvaartkaart van Nederland. Er is dus geen sprake van een cursus: deelnemers moeten middels zelfstudie de materie eigen maken. Ook is er geen sprake van praktijktraining, iets wat mogelijk door een verzekeraar wel verplicht gesteld wordt. Het is goed om hier rekening mee te houden voordat je je inschrijft bij het KEI: het behalen van het theoriecertificaat is geen garantie voor acceptatie door een verzekeraar.

ROC-light training
Wie graag zowel theorie als praktijk bijgebracht wil krijgen kan terecht bij zowel DroneLand als de Dutch Drone Academy. Eerstgenoemde partij heeft in samenwerking met EuroUSC al een opleiding die volledig is toegespitst op het ROC-light. De Dutch Drone Academy biedt eveneens in samenwerking met EuroUSC een opleiding aan, maar dan voor het uitgebreidere BNUC-s certificaat, dat ook volstaat voor de aanvraag van een ROC-light. In de toekomst wil de Dutch Drone Academy ook een ROC-light-only pakket aanbieden.

Binnenkort lees je op Dronewatch meer over de opleidingen van de verschillende partijen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Eerste ROC-light examen nog deze maand afgenomen

 • 15 augustus 2016 om 22:45
  Permalink

  Wiebe,Ik heb een verlopen vliegbrevet ,kan ik met dit brevet welke ik nog in mijn bezit heb een ROC-light aan vragen?
  Wat zijn de mogenlijkheden???
  Alvast bedankt voor je antwoord.
  groet
  Peter Brandi

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   16 augustus 2016 om 07:28
   Permalink

   Hallo Peter, ik weet niet of een verlopen vliegbrevet ook volstaat. Bel anders even met de ILT, die kunnen het je zo vertellen. Succes! Wiebe

   Beantwoorden
 • 18 augustus 2016 om 17:49
  Permalink

  Wat een heisa bij jullie in Nederland, hier in Frankrijk heb je sinds 2012 minimal een ULM théorie examen (€30) nodig en daarna een praktijk examen die je je eventueel zelf kunt toekennen als jezelf exploitant bent
  Maar het gaat de goede kant op bij jullie.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier