IncidentNieuws

Racedrone gecrasht nabij Zuid-Afrikaanse kerncentrale

De Zuid-Afrikaanse energiemaatschappij Eskom heeft een onderzoek ingesteld naar een drone crash eind juli op het terrein van de Koeberg kerncentrale bij Kaapstad. De verantwoordelijke veiligheidsofficial van de centrale is op non-actief gesteld, nadat bleek dat hij de drone al had teruggegeven aan de eigenaar zonder eerst zelf verder onderzoek te doen.

Fly-away

De drone in kwestie betrof een FPV race drone. De eigenaar van de drone was 2 kilometer verderop aan het vliegen, toen hij de controle over het toestel verloor. De drone kwam vervolgens terecht op het terrein van de Koebergcentrale. Via een oproep op Facebook kwam de onfortuinlijke dronepiloot in contact met de veiligheidsofficial van de kerncentrale, die hem de drone teruggaf. De official had echter eerst een onderzoek moeten instellen naar het incident, wat voor het management van de centrale aanleiding was om de veiligheidsbeambte te schorsen.

De Koebergcentrale is de enige kerncentrale op het Afrikaanse continent. Rondom de kerncentrale is een nofly-zone ingesteld, waar de betreffende dronepiloot blijkbaar geen weet van had. Het incident komt voor de energiemaatschappij op een ongelukkig moment, aangezien Eskom aan het lobbyen is om meer nucleaire energiecentrales te openen.

Eskom is niet de enige energiemaatschappij die geconfronteerd wordt met ongewenste drones. Onder andere in België en Frankrijk wordt er regelmatig melding gemaakt van drones boven kerncentrales. Of het daarbij gaat om drones van grappenmakers of van mensen met schimmige motieven wordt zelden duidelijk.

Anti-drone maatregelen

Verschillende energiemaatschappijen wereldwijd zeggen extra maatregelen genomen te hebben om drones te weren van nucleaire complexen. Anti-drone maatregelen omvatten onder andere speciale radarinstallaties om drones vroegtijdig te detecteren, en stoorzenders die ingrijpen op de radiosignalen waarmee de drones bediend worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier