NieuwsPro

Exxon zet drones in om walvissen op te sporen

Exxon-drones-walvissen

In de petrochemische industrie worden steeds vaker drones ingezet, onder andere voor de inspectie van pijpleidingen, raffinaderijen en opslagtanks. Maar oliebedrijf Exxon heeft ook een heel andere toepassing voor ogen: het opsporen van walvissen, om de ecologische impact van haar offshore-operaties tot een minimum te beperken.

Exxon houdt al meer dan 20 jaar de migratieroutes van walvissen in de gaten, met als doel om operaties op zee zo min mogelijk verstorend te laten werken op het wel en wee van de gigantische zeezoogdieren. Dit jaar zet het bedrijf voor het eerst drones in voor het uitvoeren van deze taak. De eerste testen voor de kust van Santa Barbara in Californië zijn succesvol verlopen.

In opspraak
Exxon kwam in 2008 in opspraak toen een kleine 100 walvissen in een ondiep stuk water in de buurt van Madagascar belandden en daar overleden. Volgens onafhankelijk onderzoek was een sonar gebruikt door een onderaannemer van Exxon de meest waarschijnlijke boosdoener in de aanleiding tot het drama.

Om herhaling van dergelijke incidenten te voorkomen werkt Exxon daarom aan steeds betere detectiesystemen voor het opsporen van walvissen. Daarbij worden niet alleen drones ingezet, maar ook satellietbeelden en ouderwetse tellingen uitgevoerd door mensen.

Mitigerende strategieën
Volgens woordvoerster Ashley Alemayehu van Exxon helpen de drones om een nauwkeuriger positiebepaling van de walvissen te verkrijgen. “Doordat we meer inzicht hebben in de precieze verblijfplaatsen en routes van de walvissen kunnen we mitigerende strategieën uitwerken”, aldus Alemayehu.

Niet alleen Exxon zet drones in om walvissen in de gaten te houden. Andere wetenschappers vangen zelfs het walvissnot dat de dieren regelmatig uitstoten op met behulp van drones. Aan de hand van dergelijke experimenten kan niet alleen de locatie, maar ook de gesteldheid van de dieren worden bepaald.

(bron: MarketWatch)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier