Productnieuws

Tamron lanceert ultra-compacte UAV cameramodule met zoomlens

Tamron cameramodule

Lenzenfabrikant Tamron heeft een cameramodule gelanceerd die specifiek bedoeld is voor minidrones, die ondanks hun lage prijs en/of geringe afmetingen toch videobeelden van hoge kwaliteit moeten afleveren. De module heeft de omvang van een luciferdoosje, maar bevat desondanks een compleet optisch stabilisatiesysteem en beschikt over 10,5x zoom.

De cameramodule MP1010M-VC weegt slechts 77 gram en is een kleine 6 cm lang. De module levert videobeelden in HD 1080p kwaliteit af. De camera voorziet in trillingsvrije beelden middels een uitgekiend optisch vibratie-compensatiesysteem. Daardoor leent de module zich perfect voor toepassing in drones. Uniek is dat de lens 10,5x in kan zoomen, waardoor onderwerpen snel dichtbij gehaald kunnen worden zonder dat de drone van plek hoeft te veranderen.

Minimale vertekening
Tamron heeft haar expertise op het gebied van optische systemen verder doorgevoerd op het vlak van anti-reflectieve coatings. Daardoor vormt de lens een contrastrijk beeld zonder vertekening aan de randen. Ook zou chromatische abberatie – iets waar veel huidige low-budget drones last van hebben – tot een minimum beperkt zijn. Daardoor zouden de kenmerkende paarse kleurverlopen bij contrastrijke opnamen tot het verleden moeten behoren.

Consumenten zullen de cameramodule niet snel los in de winkel aantreffen. Het product is ontwikkeld met het oog op de snel groeiende markt voor kleine maar krachtige consumentendrones, en voor kleine drones die gebruikt worden voor beveiligingstoepassingen. Dronefabrikanten die in die markten willen opereren hoeven niet zelf meer de camera en optiek te ontwikkelen, maar kunnen de module kant en klaar van Tamron afnemen. Dat scheelt ontwikkelingstijd en -kosten, wat in theorie ook weer voordelig uitpakt voor de eindgebruiker.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Tamron lanceert ultra-compacte UAV cameramodule met zoomlens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier