Onderzoek

Nieuw type lithium-metaal accu kan vliegtijd van drones mogelijk verdubbelen

MIT-Solid-Energy-Systems_0

Een spin-off van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) werkt aan een nieuw type accu, die tot 2x zoveel energie kan bevatten als lithium-polymeer (LiPo) accu’s. De lithium-metaal accu’s van het bedrijf worden binnenkort uitgetest in drones die in ontwikkelingslanden ingezet worden om hulpgoederen af te leveren.

Hogere energiedichtheid
De lithium-metaal (Li-Metal) accu wordt ontwikkeld door SolidEnergy, in 2012 opgericht door een alumnus van het MIT. Volgens oprichter Qichao Hu hebben lithium-metaal in potentie een tweemaal hogere energiedichtheid (400-500 wattuur/kg) dan de huidige generatie LiPo’s (200-250 wattuur/kg), die onder meer in drones worden toegepast. Dat zou betekenen dat de vliegtijd van een drone twee keer zo lang kan worden.

Het geheim van de nieuwe accu zit hem in een nieuw anodemateriaal. In plaats van grafiet wordt er een zeer dunne lithium-metaalfolie toegepast. Deze folie kan veel meer ionen herbergen, in het geval van accu’s de dragers van elektrische energie. De accu’s zouden bovendien stabieler zijn dan LiPo’s, die nog wel eens in brand willen vliegen of zelfs exploderen in het geval van beschadiging of verkeerd opladen. Ook zouden de lithium-metaal accu’s op bestaande productielijnen gefabriceerd kunnen worden.

Drones gaan voor
Uiteindelijk wil SolidEnergy de accu’s gaan toepassen in elektrische auto’s, smartphones en wearables. Maar eerst zijn drones aan de beurt. Komende november gaat het bedrijf in samenwerking met partijen die drones ontwikkelen voor gebruik in ontwikkelingslanden de accu’s in de praktijk uittesten. Het idee is dat dergelijke drones, die toegepast worden om hulpgoederen af te leveren of bloedmonsters op te halen, een flink groter bereik krijgen.

“Inmiddels werken verschillende bedrijven aan drones die internettoegang bieden in afgelegen gebieden, of aan drones die eerste hulp kunnen bieden na een ramp. Dat vinden we een opwindende en nobele toepassing voor onze accu’s”, verklaart Qichao Hu tegenover MIT News. Dat is de reden dat SolidEnergy ervoor kiest om hun accu’s als eerste in drones toe te passen.

Nieuwe toepassingen
Of en wanneer de lithium-metaal accu’s beschikbaar komen voor consumentendrones is nog niet duidelijk. Als een lithium-metaal accu inderdaad 2x zoveel energie kan bevatten als een reguliere LiPo, dan is dat goed nieuws: de vliegtijd van een kleine quadcopter zou dan een klein uur kunnen gaan bedragen. Dat brengt weer allerlei nieuwe toepassingen voor drones met zich mee, met name in de hoek van beveiliging, surveys en film- en fotografiewerk.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier