CNN gaat serieus in de weer met dronejournalistiek

cnn+haiyan+drone

Het Amerikaanse mediabedrijf CNN gaat twee fulltime dronepiloten inzetten om luchtbeelden te maken voor de verschillende online en tv-kanalen waarover de nieuwszender beschikt. Het initiatief heet CNN Aerial Imagery and Reporting, kortweg CNN AIR.

Part 107 
CNN was er al vroeg bij om te experimenteren met dronejournalistiek, maar de strenge regelgeving voor het professioneel gebruik van drones speelde het bedrijf parten. Daar komt verandering in met de invoering van Part 107, zeg maar het Amerikaanse equivalent van de onlangs in Nederland ingevoerde minidrone-regeling. Hierdoor komt het journalistiek gebruik van drones in een stroomversnelling, en CNN wil daarin graag voorop lopen.

Het nieuwe CNN AIR-programma voorziet in twee fulltime dronepiloten, die overal in de VS ingezet kunnen worden om nieuwsfeiten te verslaan. Denk daarbij aan verslaggeving van overstromingen of demonstraties, maar ook aan het maken van overzichtsbeelden voor documentaires. Het voordeel van drones is onder meer dat deze sneller en goedkoper dan helikopters ingezet kunnen worden. Ook kunnen drones op plekken vliegen waar helikopters niet kunnen komen.

Samenwerking met de FAA
De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA werkte al met CNN samen bij het opstellen van de nieuwe regelgeving voor lichte drones. In samenwerking met het Georgia Tech Research Institute bekeek CNN onder welke voorwaarden dronejournalistiek mogelijk zou zijn. Die ervaringen zijn meegenomen door de FAA.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier