DIY

Man bestuurt drone met Game Boy Classic

We gaan even terug in de tijd, naar 1989 om precies te zijn. In dat jaar introduceerde Nintendo de eerste versie van de Game Boy, een portable spelletjescomputer die een instant hit werd. Wereldwijd werden er miljoenen van verkocht, en in menig vergeten keukenlaatje is er nog wel een exemplaar te vinden. Zo ook in het ouderlijk huis van de Fransman Gautier Hattenberger. Hij vond daar een exemplaar van de spelletjescomputer en vroeg zich vervolgens af of hij zijn Parrot drone zou kunnen besturen met de Game Boy Classic. Het antwoord is ‘ja‘.

Het hele project had nog wel wat voeten in de aarde. Om te kunnen communiceren met de drone bedacht Hattenberger dat hij wel wellicht zou kunnen maken van de game link port waarmee een Game Boy verbonden kan worden met een andere Game Boy, om zodoende spelletjes tegen elkaar te kunnen spelen.

Dat bleek inderdaad het geval te zijn, alleen is zo’n verouderde seriële poort natuurlijk niet zomaar compatible met de moderne draadloze controller van een drone. Maar via een Arduino microcontroller en een USB-verbinding naar een laptop met daarop de open source Paparazzi ground station-software lukte het Hattenberger om zijn Parrot AR.Drone 2.0 middels wifisignalen met de Game Boy te besturen.

De bediening is eenvoudig maar effectief: met de joypad kan de vliegrichting van de drone bepaald worden, terwijl de A en B-knoppen de hoogte regelen. Best voor de hand liggend eigenlijk: je vraagt je bijna af waarom niet alle drones met zo’n eenvoudige controller worden geleverd…

Bron: Gautier Hattenberger
Bron: Gautier Hattenberger
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier