Nieuws

Londense politie onderschept drugs-drones bij gevangenis

De politie in Londen heeft een tweetal drones onderschept die met een flinke hoeveelheid drugs en mobiele telefoons op weg waren naar een gevangenis in het noorden van de stad. Eén van de drones crashte onderweg, de tweede drone werd tijdens de vlucht onderschept. Twee andere drones konden ontkomen. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

Verdachte persoon

Een dag voordat de drones werden gesignaleerd maakten gevangenisbewaarders al melding van een man buiten de poorten van de gevangenis die zich verdacht gedroeg. De man sloeg op de vlucht, maar liet daarbij wel al drugs en mobiele telefoons vallen.

De drones die een dag later door de politie in beslag werden genomen waren volgepakt met telefoons en drugs. De smokkelaars maakten gebruik van standaard Phantom 4s van DJI voor hun operatie. De smokkelwaar was verpakt in plastic tassen die onder de drones waren bevestigd.

gecrashte-drugsdrone

33 meldingen in 2015

Het is zeker niet voor het eerst dat er drones worden ingezet om drugs en mobieltjes een gevangenis binnen te smokkelen. Volgens de BBC waren er vorig jaar alleen al in het Verenigd Koninkrijk 33 meldingen van smokkeldrones, ten opzichte van 2 meldingen het jaar ervoor.

Volgens een politiewoordvoerder zijn met name oudere gevangenissen het doelwit, aangezien deze vaak nabij woongebieden te vinden zijn en de omheining niet heel hoog is. Daardoor is het relatief eenvoudig om contrabande op een binnenplaats te droppen.

contrabande

Roofvogels

Het Britse ministerie van justitie zegt te werken aan een oplossing. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de mogelijkheid om roofvogels in te zetten, die drones tijdens de vlucht kunnen onderscheppen. Hier experimenteerde de Nederlandse politie als eerste mee, maar er kwam later veel kritiek op de methode.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier