Productnieuws

Yuneec introduceert 4K selfie-drone Breeze

Yuneec-Breeze

Kleiner, slimmer, sneller: dat is niet alleen van toepassing op de ontwikkeling van computers, maar ook op die van drones. Dat bewijst Yuneec met de introductie van de Breeze, een 4K selfie-drone die in september in de winkels zou moeten liggen. Het toestelletje is bedoeld om onderweg even snel wat luchtfoto’s en filmpjes te maken en die te delen via sociale media.

Met de introductie van de Breeze richt Yuneec zich op een wat jonger en reislustig publiek, dat volop gebruik maakt van sociale media zoals Facebook en Instagram om foto’s en selfies te delen. Deze doelgroep wil echter niet teveel geld uitgeven aan een drone, en deze moet ook niet al te complex zijn qua bediening. Het gaat in potentie om een lucratieve markt, mits de verkoopprijs door massaproductie laag genoeg gehouden kan worden om voor een brede groep mensen aantrekkelijk te zijn.

Markt openbreken
Na partijen als Parrot, Xerotech, en startups als Zano, Lily en Onagofly gaat nu Yuneec proberen om de markt voor kleine maar geavanceerde drones open te breken. Tot voor kort kenden we Yuneec vooral als de leverancier van wat grotere, degelijke drones, zoals de Q500 quadcopter en recenter de Typhoon H. Niet echt systemen die je even in een rugtasje meeneemt, en met een aanschafprijs van een kleine duizend euro of meer bovendien niet echt interessant voor een wat minder draagkrachtige doelgroep.

Makkelijk mee te nemen
De Breeze is van een geheel andere orde. Het gaat om een supercompacte quadcopter, die niet in zijn geheel inklapbaar is zoals de Dobby drone van concurrent Xerotech, maar desondanks makkelijk mee te nemen is. Alleen de propellers en de vier voetjes om op te landen kunnen opgevouwen worden na gebruik. De accu zou ruim 10 minuten mee moeten gaan; opladen duurt ongeveer een uur. De afmetingen zijn 196 x 196 x 65 mm en de maximale vlieghoogte is een respectabele 80 meter.

Ondanks het lage gewicht van 385 gram is de drone in staat om videobeelden op te nemen in een 4K resolutie. Ultra HD dus, waarbij het beeld elektronisch gestabiliseerd wordt, in plaats van met een gimbal. Een principe dat ook al werd toegepast door Parrot, in de Bebop drone. Een prima oplossing, die weliswaar niet leidt tot een superhoge beeldkwaliteit, maar wel resulteert in een goedkoop en compact ontwerp. Het is wel mogelijk om de camera naar beneden te draaien, voor overhead shots.

Yuneec-Breeze-front

Besturen via smartphone app
De beelden worden opgenomen op een intern geheugen van 16 GB. Via de smartphone app kunnen foto’s en video’s ook direct gedeeld worden met vrienden. De Breeze kan ook zelfstandig beelden maken, bijvoorbeeld in de Orbit modus, waarbij het toestel om je heen cirkelt. In Follow Me vliegt de drone achter je aan. Ook beschikt de Breeze net als de Typhoon H over Journey, een echte selfie-functie waarbij de drone van je afvliegt, een foto of video maakt en weer terugkeert.

De Breeze wordt niet met een traditionele controller bestuurd, maar met een app op je smartphone of tablet. Dat heeft als voordeel dat je weer een apparaat minder mee hoeft te nemen, maar een dergelijke besturing is doorgaans wat minder precies dan met echte sticks. Voor de positiebepaling beschikt de Breeze over GPS en over een optical flow sensor. Daardoor kan de drone ook prima binnen gevlogen worden.

Vrij fors prijskaartje
Of de Breeze met een toch wel fors prijskaartje van 499 euro inderdaad massaal omarmd wordt door de doelgroep is nog even de vraag. Het zal in ieder geval interessant zijn om te zien hoe andere partijen gaan reageren. Als het goed is komt Xerotech nog dit jaar eveneens met een ultracompacte drone op de markt, de Xplorer Mini. En wie weet wat DJI nog uit haar hoge hoed tovert.

Benieuwd naar de Yuneec Breeze? Zeer binnenkort publiceert Dronewatch een exclusieve hands-on. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier