BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Yuneec SkyView (video)review: een heldere blik op je omgeving

Onlangs introduceerde dronebouwer Yuneec een leuke accessoire voor bij je Typhoon H of Tornado H920: de SkyView, een HD videobril die je in staat stelt om first person view te vliegen met je drone. Maar hoe bevalt de SkyView in de praktijk en wat heb je eigenlijk aan zo’n bril? Wiebe de Jager van Dronewatch zocht het voor je uit.

Specificaties en aansluiting
Laten we beginnen met de specs van de SkyView. Het gaat om een videobril met daarin een 5″ ledscherm met een resolutie van HD 720p. Dankzij de 16:9 beeldverhouding en de beeldhoek van 75,5º heb je zodra je de bril opzet het idee dat je naar een groot tv-scherm zit te kijken, dat een meter of twee voor je in de lucht hangt. Het scherm wordt van energie voorzien door een ingebouwde accu, die ongeveer drie uur meegaat op een lading.

De bril wordt middels een HDMI-kabel aangesloten op je controller. De ST-16 controller die standaard bij de Typhoon H wordt geleverd beschikt over een HDMI-aansluiting, en ook de controller van de professionele H920 octocopter heeft HDMI. Maar niets houdt je tegen om de SkyView op een ander merk controller aan te sluiten, de zender die bij de Inspire 1 wordt geleverd beschikt immers ook over een HDMI-uitgang.

Comfortabel
De bril is vrij groot (201x189x122 mm), maar relatief niet zwaar (462 gram). Daardoor zit deze redelijk comfortabel op het hoofd. Volgens Yuneec zouden zelfs brildragers de SkyView moeten kunnen dragen, maar dat hebben we niet getest. De bril is vrij breed, dus ook gebruikers met een groot hoofd zullen de SkyView kunnen gebruiken. Het nadeel is daardoor wel dat er aan weerszijden van je gezicht mogelijk wat licht naar binnen valt.

Het beeld is scherp en contrastrijk. Zeker bij fel daglicht kun je daardoor goed zien wat het display van je controller toont. Niet alleen het beeld van de camera wordt weergegeven, je ziet ook de gegevens die je ook op het display van de controller ziet, waaronder de resterende accucapaciteit, de positie van de drone en de camera-instellingen. De bril is niet voorzien van bewegingssensoren, het is dus niet zo dat de camera met je hoofd meedraait als je opzij kijkt.

Yuneec-SkyView

Toepassing
Zoals je misschien wist mag je in Nederland in de buitenlicht eigenlijk helemaal niet vliegen met een videobril op. Want dan heb je immers geen rechtstreeks oogcontact met de drone, iets wat volgens de regelgeving wel verplicht is. Maar dat wil niet zeggen dat een videobril zoals de SkyView een waardeloze accessoire is.

In de praktijk heb je namelijk vaak te maken met iemand die met je mee wil kijken. Dat kan een nieuwsgierige omstander zijn, maar ook een opdrachtgever, die graag met de piloot wil meekijken hoe het shot eruit komt te zien. Die kun je een tweede controller geven als je drone dat ondersteunt, maar met de SkyView kun je deze persoon ook in een stoel zetten en via de bril mee laten kijken.

Conclusie
Yuneec heeft met de SkyView een prima en vrij basic videobril afgeleverd die prima zit en een scherp en helder beeld geeft. De toepasbaarheid in Nederland is beperkt, aangezien je niet FPV mag vliegen als dat betekent dat je geen oogcontact met je drone hebt. Daarom is de SkyView geen must-have accessoire, maar meer een leuke aanvulling op je set als je vaak iemand met je mee wilt laten kijken. Het is mooi meegenomen dat je de headset ook op een dvd-speler of spelcomputer kunt aansluiten.

De SkyView kost € 269,-, maar is momenteel nog niet in Nederland te koop. Daar komt als het goed is spoedig verandering in.

7 Comments

    • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.