Review

Yuneec SkyView (video)review: een heldere blik op je omgeving

Onlangs introduceerde dronebouwer Yuneec een leuke accessoire voor bij je Typhoon H of Tornado H920: de SkyView, een HD videobril die je in staat stelt om first person view te vliegen met je drone. Maar hoe bevalt de SkyView in de praktijk en wat heb je eigenlijk aan zo’n bril? Wiebe de Jager van Dronewatch zocht het voor je uit.

Specificaties en aansluiting
Laten we beginnen met de specs van de SkyView. Het gaat om een videobril met daarin een 5″ ledscherm met een resolutie van HD 720p. Dankzij de 16:9 beeldverhouding en de beeldhoek van 75,5º heb je zodra je de bril opzet het idee dat je naar een groot tv-scherm zit te kijken, dat een meter of twee voor je in de lucht hangt. Het scherm wordt van energie voorzien door een ingebouwde accu, die ongeveer drie uur meegaat op een lading.

De bril wordt middels een HDMI-kabel aangesloten op je controller. De ST-16 controller die standaard bij de Typhoon H wordt geleverd beschikt over een HDMI-aansluiting, en ook de controller van de professionele H920 octocopter heeft HDMI. Maar niets houdt je tegen om de SkyView op een ander merk controller aan te sluiten, de zender die bij de Inspire 1 wordt geleverd beschikt immers ook over een HDMI-uitgang.

Comfortabel
De bril is vrij groot (201x189x122 mm), maar relatief niet zwaar (462 gram). Daardoor zit deze redelijk comfortabel op het hoofd. Volgens Yuneec zouden zelfs brildragers de SkyView moeten kunnen dragen, maar dat hebben we niet getest. De bril is vrij breed, dus ook gebruikers met een groot hoofd zullen de SkyView kunnen gebruiken. Het nadeel is daardoor wel dat er aan weerszijden van je gezicht mogelijk wat licht naar binnen valt.

Het beeld is scherp en contrastrijk. Zeker bij fel daglicht kun je daardoor goed zien wat het display van je controller toont. Niet alleen het beeld van de camera wordt weergegeven, je ziet ook de gegevens die je ook op het display van de controller ziet, waaronder de resterende accucapaciteit, de positie van de drone en de camera-instellingen. De bril is niet voorzien van bewegingssensoren, het is dus niet zo dat de camera met je hoofd meedraait als je opzij kijkt.

Yuneec-SkyView

Toepassing
Zoals je misschien wist mag je in Nederland in de buitenlicht eigenlijk helemaal niet vliegen met een videobril op. Want dan heb je immers geen rechtstreeks oogcontact met de drone, iets wat volgens de regelgeving wel verplicht is. Maar dat wil niet zeggen dat een videobril zoals de SkyView een waardeloze accessoire is.

In de praktijk heb je namelijk vaak te maken met iemand die met je mee wil kijken. Dat kan een nieuwsgierige omstander zijn, maar ook een opdrachtgever, die graag met de piloot wil meekijken hoe het shot eruit komt te zien. Die kun je een tweede controller geven als je drone dat ondersteunt, maar met de SkyView kun je deze persoon ook in een stoel zetten en via de bril mee laten kijken.

Conclusie
Yuneec heeft met de SkyView een prima en vrij basic videobril afgeleverd die prima zit en een scherp en helder beeld geeft. De toepasbaarheid in Nederland is beperkt, aangezien je niet FPV mag vliegen als dat betekent dat je geen oogcontact met je drone hebt. Daarom is de SkyView geen must-have accessoire, maar meer een leuke aanvulling op je set als je vaak iemand met je mee wilt laten kijken. Het is mooi meegenomen dat je de headset ook op een dvd-speler of spelcomputer kunt aansluiten.

De SkyView kost € 269,-, maar is momenteel nog niet in Nederland te koop. Daar komt als het goed is spoedig verandering in.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

9 gedachten over “Yuneec SkyView (video)review: een heldere blik op je omgeving

 • Harm Kluivers

  leuke review
  Hoe is hij voor brildragende piloten ? kan je hem afstellen of de bril op houden of gewoon niet voor bril dragende mensen ?
  Vriendelijke groeten

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Dat hebben we helaas niet uit kunnen testen, er waren geen brildragers voorhanden tijdens de review 🙁

   Beantwoorden
 • VikingRider

  Voor brildragers , zoals ik is er een zeer goede oplossing. Mijn “vliegbril” is door Optolia (www.optolia.nl) aangepast. Zij hebben mijn ogen zeer nauwkeurig opgemeten en middels berekeningen aangepaste glazen gemaakt. Deze zijn in mijn “vliegbril” gemonteerd en voila mijn zicht is weer perfect.
  Brillenwinkels zijn hier niet toe instaat want dit vereist de speciale kennis van een optometrist / low-vision specialist zoals Tyra Lunze vaan Optolia.
  Voor mij weer optimaal zicht en hernieuwd plezier van mijn drone.

  Beantwoorden
 • Simpele vr bril uit China besteld, waar mijn telefoon in kan. En vervolgens met de litchi app de Phantom 4 vliegen.
  Jammer dat daar geen stereocamera onder zit, dat zou nog leuker zijn?

  Beantwoorden
 • Marnix Verschraegen

  Je kunt ook de de vufine gebruiken kost 199 USD.
  Dan zie je met je rechtsoog via een monocle het display van de ST16 en kun je je toestel visueel in het oog houden met je linksoog.
  Dit vraagt wel wat training want je hersenen moeten je beide ogen appart focuseren.

  Marnix

  Beantwoorden
 • Het is een leuke videobril,maar deze videobril werkt niet samen met de DJI Phantom 4 pro. De reden hiervan is dat de input resolutie van de Skyview 720 -60Hz moet zijn. In de DJI go 4 app kan je geen keuze maken tussen 50Hz of 60 Hz. In de app van de DJI Phantom 3 is deze keuze wel mogelijk. Ik heb diverse resoluties uitgeprobeerd en kwam tot de conclusie dat de Skyview alleen 60Hz toelaat. Skyview Yuneec geeft aan op hun website dat de Skyview op iedere HDMI uitgang werkt, Dit is dus niet waar.

  Beantwoorden
 • Jim Crinan

  Is possible to use these goggles with a DJI mavic pro

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   No, the controller of the Mavic Pro doesn’t have a HDMI out.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier