MarktPro

FAA verwacht komend jaar 600.000 commerciële drones toe te laten

DJI-Eena

In de VS is sinds maandag nieuwe wetgeving van kracht, die het beroepsmatig gebruik van drones veel laagdrempeliger maakt dan aanvankelijk het geval was. Daardoor zullen er duizenden drone-operators bijkomen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verwacht zelfs dat er binnen een jaar 600.000 commerciële drones zullen rondvliegen in de VS.

Volgens vervoerminister Anthony Foxx bevindt de VS zich momenteel “in de meest dramatische periode van verandering op het gebied van transport”. Daarmee heeft hij het weliswaar niet alleen over de opkomst van drones, maar ook over zelfrijdende auto’s en smart cities. Toch zorgen drones mogelijk voor de grootste veranderingen op het gebied van transport, door de duizelingwekkende groei van onbemande luchtvaart.

Nieuwe regelgeving voor beroepsvliegers
De uitspraken van Foxx worden gestaafd door een voorspelling van de FAA. Die verwacht dat er komend jaar maar liefst 600.000 commerciële drones het luchtruim zullen kiezen. Het merendeel daarvan zal bediend worden onder de zojuist ingevoerde regelgeving voor beroepsmatig gebruik van drones. Die lijkt een beetje op de Nederlandse minidrone-regeling: er is alleen een theorie-examen vereist, en de drones moeten geregistreerd worden.

Net als in Nederland mag er onder de nieuwe regelgeving niet ’s nachts gevlogen worden, en ook niet boven mensen en bebouwing. Maar daar komt zeker verandering in. De FAA werkt samen met een aantal partijen aan regelgeving die dergelijke operaties wel mogelijk maakt, evenals vluchten waarbij er buiten het zicht wordt gevlogen. Dat is nodig om bijvoorbeeld drone delivery mogelijk te maken.

100.000 banen
Uiteindelijk kan de dronesector tot een flinke economische ontwikkeling leiden. Er wordt zelfs gesproken over 100.000 nieuwe banen en een marktomvang van meer dan 82 miljard dollar in de komende 10 jaar. “Mits de overheid ruimte blijft geven aan drones zullen er in 2025 meer dan een miljoen dronevluchten per dag worden uitgevoerd”, stelt Douglas Johnson van de Consumer Technology Association.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier