Drone Journalism Lab publiceert veldgids dronejournalistiek

dronejournalistiek
Initiatiefnemer Matt Waite. Foto: University of Nebraska-Lincoln

Net als in Nederland is in de VS is het beroepsmatig vliegen met drones sinds kort een stuk laagdrempeliger geworden, als gevolg van nieuwe regelgeving voor lichte drones. Dat brengt interessante mogelijkheden met zich mee voor journalisten, die eindelijk drones kunnen toevoegen aan hun toolkit voor het vergaren van nieuwsfeiten. Het Amerikaanse Drone Journalism Lab heeft nu een praktische gids gepubliceerd waarin de verschillende aspecten van dronejournalistiek worden beschreven.

Pilot, observer, journalist
De gids is beschikbaar gesteld als gratis pdf download, en is bedoeld als levend document dat regelmatig wordt geupdate. Via Github is het mogelijk om suggesties voor aanvullingen of verbeteringen te doen. In de gids wordt stilgestaan bij zowel praktische aspecten als ethische vraagstukken (denk aan mogelijke inbreuk op de privacy) met betrekking tot de inzet van drones.

In de gids worden drie rollen beschreven die bij elke vlucht om de hoek komen kijken: die van pilot in command, die van observer, en die van de journalist. Uiteindelijk is het de piloot die bepaalt of een vlucht veilig en verantwoord uitgevoerd kan worden. De observer houdt de drone en de omgeving in de gaten tijdens de uitvoering van een vlucht, en de journalist zorgt ervoor dat de juiste beelden of meetgegevens worden verzameld. Overigens kan het best zijn dat alle drie de rollen door één persoon worden uitgevoerd, maar dat brengt dan wel extra verantwoordelijkheid en voorbereiding met zich mee.

Operations manual
Om het journalistiek gebruik van drones te professionaliseren zou elke nieuwsredactie volgens de auteurs van de gids moeten beschikken over een uitgewerkte operations manual, met daarin alle procedures die komen kijken bij de inzet van drones. Hierin wordt onder andere de pre-flight briefing besproken, en komen de eerder genoemde ethische overwegingen aan bod. Hoe je zo’n manual het beste kunt opzetten komt ook aan bod in de gids.

Mocht je de gids willen gaan gebruiken, dan is het wel goed om te weten dat er flinke verschillen bestaan tussen de Amerikaanse en Nederlandse regelgeving voor het gebruik van drones. Maar de essentie is in veel gevallen hetzelfde: veiligheid staat voorop, iets wat geborgd kan worden door heldere procedures en goed getrainde dronejournalisten.

Nieuwsorganisaties die overwegen om drones te gaan inzetten in hun organisatie kunnen voor meer informatie en begeleiding contact opnemen met Wiebe de Jager, oprichter van Dronewatch en auteur van het boek Dronefotografie. Wiebe is gecertificeerd dronepiloot en vliegt zelf onder de nieuwe ROC-light minidrone-regeling.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier