Ook DJI komt mogelijk met mini-quadcopter: de Mavic

In navolging van Xerotech en Yuneec komt ook marktleider DJI mogelijk op korte termijn met een mini-drone op de markt. Volgens geruchten gaat het toestel DJI Mavic heten, en betreft het een opvouwbare quadcopter met 2-assige gimbal en 4K camera.

Kleine drone voor onderweg

Volgens de website quadcopterguide.com wil DJI zich met de Mavic richten op de snel groeiende FPV racing community en op mensen die graag een kleine drone willen hebben voor onderweg. De naam Mavic dook op in een recente merknaamregistratie, waarin onder andere gesproken wordt over een ‘bril voor virtual reality’ en een ‘elektronisch apparaat om video weer te geven’.

Dat laatste duidt mogelijk op een remote control waarbij het display is geïntegreerd in de zender, zoals we dat kennen van de zenders van Yuneec. De aanduiding ‘bril voor virtual reality’ betreft waarschijnlijk een FPV videobril, zoals deze gebruikt worden tijdens het racen met drones.

Inklapbaar en minder dan een kilo

Via een anonieme bron zijn er ook specificaties uitgelekt. De Mavic zou beschikken over een 4K camera, gemonteerd op een 2-assige gimbal. De drone zou via wifi aangestuurd worden. Dankzij een inklapbaar ontwerp en een gewicht van slechts 650 gram zou de drone eenvoudig mee te nemen zijn. De zender zou zoals gezegd beschikken over een ingebouwd lcd-display voor de weergave van de camerabeelden.

De introductiedatum zou 15 september zijn. Dat is net voordat GoPro haar Karma drone introduceert. Mogelijk wil DJI haar nieuwe concurrent direct al de wind uit de zeilen nemen door met een vergelijkbaar product te komen, alhoewel het nog helemaal niet duidelijk is wat voor drone GoPro op de markt gaat brengen.

De Mavic wordt mogelijk aangedreven door deze 3S 11.1V 3850 mAh accu

Mini-drones

De komende jaren zal er vooral aan de onderkant van de markt gestreden worden om de gunst van de consument. Dankzij steeds kleinere elektronica en betere accu’s komt er een hele generatie drones op de markt die ultra-compact zijn en minder dan een kilo wegen. Toch zullen deze toestellen beschikken over specificaties en vliegfuncties die tot voor kort voorbehouden worden aan de grotere toestellen.

Twee recente voorbeelden van dergelijke mini-drones zijn de Dobby van Xerotech en de recent aangekondigde Breeze van Yuneec. De Dobby is in Europa niet verkrijgbaar, maar mogelijk komt deze drone later dit jaar onder de naam Xplorer Mini naar deze regio. De Breeze van Yuneec ligt volgende maand in de winkels. Bekijk ook onze eerste ervaringen met de Breeze.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier