CNN mag nu ook met drone boven mensen vliegen

In de VS is er steeds meer mogelijk op het gebied van beroepsmatig gebruik van drones. Sinds afgelopen maandag is er een regeling in werking getreden die commercieel vliegen met drones veel laagdrempeliger maakt. En nieuwsorganisatie CNN mag nu zelfs met een drone boven mensen vliegen.

Vrijstelling voor operaties boven mensen

Eén van de voornaamste beperkingen waar organisaties zoals CNN tegenaan liepen als het gaat om het bedrijfsmatig inzetten van drones was het verbod op het vliegen boven mensenmenigten. Maar als er aangetoond kan worden dat dit op een veilige manier gebeurt, en de kans op schade of letsel minimaal is mocht het misgaan, dan kunnen er vrijstellingen aangevraagd worden bij de FAA.

CNN is nu de eerste partij die – in de VS althans – inderdaad met een drone boven mensen mag vliegen. Dit kan van belang zijn voor specifieke vormen van dronejournalistiek: denk aan het verslag doen van demonstraties of andere nieuwsfeiten die zich in de buurt van mensenmenigten afspelen.

Fotokite Pro

De drone waarmee CNN dit mag doen is de Fotokite Pro, een lichtgewicht ’tethered’ drone die met een kabel verbonden is aan een grondstation. Daardoor bestaat er geen risico op een fly-away, en bovendien kan de drone onbeperkt in de lucht blijven hangen aangezien de benodigde energie via de kabel wordt aangevoerd. Ook is het mogelijk om live HD-beelden via de kabel naar het grondstation te streamen, die vervolgens direct uitgezonden kunnen worden.

De Fotokite Pro weegt slechts 620 gram. Mocht het toestel onverhoopt neerkomen, dan is de kans op schade of persoonlijk letsel minimaal. In de toekomst zal er bij de ontwikkeling van verdere dronewetgeving steeds vaker gekeken worden naar kans maal gevolg. Als de kans op een incident minimaal is, en de gevolgen zijn ook minimaal, dan is er meer mogelijk, en dat is bij de Fotokite Pro dus het geval.

‘Grote stap vooruit’

David Vigilante, hoofd van de afdeling juridische zaken van CNN, is blij met de toestemming. “De mogelijkheid om ook boven mensen te mogen vliegen is een grote stap vooruit, en voor ons noodzakelijk om overal het nieuws te kunnen verslaan.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier