Nieuws

Mercedez-Benz ziet drone als toekomstig verlengstuk van bestelbus

In de toekomst zouden delivery drones wel eens de laatste paar kilometer kunnen overbruggen tussen een bestelbus en de plaats van bestemming van een pakketje. Dat denkt autofabrikant Mercedes-Benz. Het bedrijf heeft een belang genomen in drone-startup Matternet en presenteerde vandaag een conceptschets van een futuristisch bestelbusje met ingebouwde bezorgdrone.

Niet meer uitstappen

De bestelbus van de toekomst heet Vision Van. De bus is voorzien van een geheel geautomatiseerd pakketsorteersysteem, dat aangesloten is op een Matternet M2-drone op het dak. Die drone kan tijdens een tussenstop een pakketje afleveren, waardoor de chauffeur niet meer hoeft uit te stappen. De drone hoeft bovendien geen hele grote afstanden af te leggen, iets wat de delivery drones van Amazon wel zouden moeten kunnen.

matternet-m2

Same day delivery

De drone zou ook busjes kunnen beleveren die al onderweg zijn. Dat moet same day delivery mogelijk maken. Het gaat dan niet om heel zware pakketjes: de Matternet M2 kan maximaal 2,2 kilogram vervoeren. De actieradius van de drone is ca. 15 kilometer, terwijl de elektrisch aangedreven bus van Mercedes zo’n 270 kilometer op een accu kan rijden.

Het plan van Mercedes, Vans and Drones genaamd, maakt deel uit van een bredere visie op digitalisering, automatisering en robotica. Met het project zijn ‘meerdere miljoenen’ gemoeid, maar precieze bedragen wil de autofabrikant niet noemen.

mercedes-vision-van

Ambulancedrones

Matternet timmert al langer aan de weg als het gaat om delivery drones. Het bedrijf voert al in diverse landen experimenten uit met onder meer het afleveren van medicatie en bloedmonsters. Zo wil Unicef de drones van Matternet in Malawi gebruiken ten behoeve van aidsbestrijding, en in Rwanda experimenteert men met ambulancedrones van Matternet die medicatie kunnen afleveren op afgelegen bestemmingen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier