Productnieuws

Ook Parrot komt met een systeem voor obstakeldetectie

parrot-slamdunk

Na marktleiders DJI en Yuneec stapt ook dronemaker Parrot in de markt voor drones die zelfstandig obstakels kunnen ontwijken. De eerste stap op dit gebied is de introductie van een kit die obstakeldetectie en indoor positiebepaling mogelijk maakt. Het systeem, met de welluidende naam S.L.A.M.dunk, maakt gebruik van een stereocamera en ultrasoonsensoren. Dankzij een snelle Nvidia Tegra K1 processor is de module in staat om realtime een 3D representatie te maken van de omgeving. Dat is waar S.L.A.M. voor staat: Simultaneous Localization and Mapping.

Kruising tussen parkeersensor en computer vision
Het systeem is eigenlijk een kruising van de ultrasoon ‘parkeersensor’ zoals je die op de Typhoon H van Yuneec aantreft en het meer geavanceerde computer vision-systeem van de Phantom 4 en de Intel RealSense module voor de Typhoon. Dankzij de combinatie van geluids- en lichtgolven kan het systeem zowel overdag als bij gebrek aan daglicht functioneren. Het bereik zou zo’n 15 meter moeten bedragen.

S.L.A.M.dunk is aanvankelijk alleen verkrijgbaar als developer kit. Kortom, een module die verwerkt moet worden in andere systemen. Dat kunnen drones zijn, maar ook robots en navigatiesystemen. Daartoe is de kit voorzien van HDMI en USB connectiviteit. De module draait op Ubuntu, met het Robotic Operating System framework. Naast de sensoren voor obstakeldetectie beschikt de module ook over een IMU, een barometer en een magnetometer.

parrot-slamdunk-specs

SenseFly
Of Parrot concrete plannen heeft om zelf een drone met S.L.A.M.dunk uit te brengen is nog niet duidelijk. Binnenkort verschijnt de Disco op de markt, een fixed-wing drone die met de nieuwe Skycontroller bestuurd kan worden. Het is niet echt waarschijnlijk dat de Disco of de eerder verschenen Bebop met de nieuwe kit wordt uitgerust.

Meer voor de hand liggend is dat eerst de professionele drones van SenseFly, een subdivisie van Parrot, gaan beschikken over het obstakeldetectiesysteem.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier