Moederbedrijf Google gaat burritos bezorgen per drone

Studenten aan de Virginia Tech universiteit in de VS moeten binnenkort niet vreemd opkijken als een drone de door hen bestelde burritos bezorgt. Het gaat om een experiment van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Voor de bezorging van het eten wordt gebruik gemaakt van drones van Project Wing.

Proefproject

Het experiment gaat een aantal weken duren, en de eerste bezorging zal deze maand al een feit zijn. Doel van de proef is om te onderzoeken hoe mensen reageren op een drone die een bestelling komt afleveren. Ook worden de navigatiesystemen getest die de drones naar de juiste bestemming moeten sturen. Overigens mogen de drones tijdens het experiment niet over mensen vliegen.

Voor het afleveren van de burritos wordt gebruik gemaakt van een liersysteem, die het pakketje met voedsel langzaam naar beneden laat zaken als de drone op de juiste plek is aangekomen. In principe voeren de drones de vluchten geheel autonoom uit, maar er staat wel een piloot klaar om in te grijpen mocht het misgaan.

Een recente foto van een delivery door een Project Wing-drone. Bron: Alphabet
Een recente foto van een delivery door een Project Wing-drone. Bron: Alphabet

Stroomversnelling

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft haar goedkeuring gegeven aan de proef. Met de uitkomsten van het experiment wil de FAA nieuwe regelgeving voor drone deliveries finetunen. De laatste tijd komen de ontwikkelingen op het gebied van drones in de VS in een stroomversnelling: zo kreeg CNN onlangs toestemming om dronevluchten uit te voeren boven mensen en is het beroepsmatig gebruik van drones sinds een week veel laagdrempeliger geworden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier