Nieuws

Anti-drone roofvogels klaar om ingezet te worden

Om te voorkomen dat terroristen drones gebruiken om aanslagen te plegen gaat de politie roofvogels inzetten die ongewenste onbemande luchtvaartuigen tijdig uit de lucht kunnen plukken. Volgens de politie zijn de dieren na een uitgebreide training klaar om ingezet te worden.

Getrainde zeearenden

Het idee om roofvogels in te zetten om drones onschadelijk te maken kwam eerder dit jaar naar buiten. De zeearenden worden nu nog geleverd door een gespecialiseerd bedrijf, maar op termijn wil het korps ook eigen vogels gaan inzetten. Daartoe zijn er al een aantal kuikens aangekocht, die door een valkenier getraind zullen worden.

De dieren zullen gestationeerd worden op posten door het hele land. Zo kunnen de vogels snel op verschillende plekken in actie komen. Bij grote evenementen zal vooraf een risicoanalyse gemaakt worden. Mocht er een reële kans zijn dat drones bestuurd door kwaadwillenden een evenement of ceremonie verstoren, dan zullen de vogels op locatie in paraatheid gebracht worden.

zeearend-met-kapje
Bron: politie

Dierenmishandeling

De inzet van roofvogels om drones onschadelijk te maken is niet onomstreden. Verschillende dierenwelzijnorganisaties en de Partij voor de Dieren tekenden protest aan tegen het project. Uit onderzoek door TNO blijkt echter dat kleinere drones geen gevaar vormen voor de vogels. Om de dieren ook te beschermen tegen de propellers van grotere toestellen laat de politie nu speciale klauw- en enkelbeschermers ontwikkelen.

Naast speciaal getrainde zeearenden onderzoekt de politie ook andere manieren om drones onschadelijk te maken. Denk daarbij aan het gebruik van stoorzenders en drones die vangnetten afschieten om andere drones te vangen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Anti-drone roofvogels klaar om ingezet te worden

 • Vranz van Maaren

  Wat een naiviteit, en wàt een onzin. Wàt een gebrek-aan-kennis! Boere-klompen-oplossingen…!
  D’r is geen roofvogel die bij donker vliegt (behalve de uil). We zijn dus bij daglicht veilig? Wat een giller.

  Beantwoorden
 • Wat een schijnoplossing. Dure (en mooie) vogels inzetten tegen ‘gevaarlijke drones’. Maarreh… toekomstige terroristen moeten natuurlijk niet zo flauw zijn om drones van +3 kg te gebruiken, want die zijn te groot voor ons gevleugelde corps. Ook moeten ze hun kwade plannen bij daglicht uitvoeren, want arenden vliegen NIET in het donker. Moeten we het hier van hebben in Nederland? Te triest voor worden dit. Schiet zo’n terror-drone gewoon uit de lucht… voorkomt een hoop versnipperde vogels in de toekomst.

  Beantwoorden
 • Viking Rider

  Dierenmishandeling? Ja! Maar voor grotere drones hebben wij wel keflar handschoentjes in de PSU …… Wie iets in de zin heeft zal dat iets slimmer aanpakken dan een paar gram onder een Phantom.
  Maar goed, hier past een (nieuw) Nederlands gezegde:
  Drones uit de lucht halen door een roofvogel is als sex met een condoom. Het heeft een warm gevoel, maar je voelt je daarna toch genaaid.
  Er is een veel betere manier dan bij elk openbaar vertoon van “beroemdheden” te voorzien van een circus. Overheidsdienaren met paarden en handen en nu ook met vogeltjes? Ze zien ze vliegen en dan heb je écht een vogeltje nodig. Ik vind deze methode omslachtig, veel te duur en bedacht door een handige “dierenvriend”. Zal ik vast een aapje trainen die ingezet kan worden voor ongewenste selfies?
  Tip (gratis): doe de beroemdhen een lange en hooggesloten keflar jas aan, dan zitten zij tenminste veilig .

  Beantwoorden
 • Bah, Bah. Word steeds gekker in Nederland. In het Buitenland lachen ze ons uit.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier