BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Anti-drone roofvogels klaar om ingezet te worden

anti-drone-roofvogel

Bron: politie

Om te voorkomen dat terroristen drones gebruiken om aanslagen te plegen gaat de politie roofvogels inzetten die ongewenste onbemande luchtvaartuigen tijdig uit de lucht kunnen plukken. Volgens de politie zijn de dieren na een uitgebreide training klaar om ingezet te worden.

Het idee om roofvogels in te zetten om drones onschadelijk te maken kwam eerder dit jaar naar buiten. De zeearenden worden nu nog geleverd door een gespecialiseerd bedrijf, maar op termijn wil het korps ook eigen vogels gaan inzetten. Daartoe zijn er al een aantal kuikens aangekocht, die door een valkenier getraind zullen worden.

De dieren zullen gestationeerd worden op posten door het hele land. Zo kunnen de vogels snel op verschillende plekken in actie komen. Bij grote evenementen zal vooraf een risicoanalyse gemaakt worden. Mocht er een reële kans zijn dat drones bestuurd door kwaadwillenden een evenement of ceremonie verstoren, dan zullen de vogels op locatie in paraatheid gebracht worden.

zeearend-met-kapje

Bron: politie

Dierenmishandeling
De inzet van roofvogels om drones onschadelijk te maken is niet onomstreden. Verschillende dierenwelzijnorganisaties en de Partij voor de Dieren tekenden protest aan tegen het project. Uit onderzoek door TNO blijkt echter dat kleinere drones geen gevaar vormen voor de vogels. Om de dieren ook te beschermen tegen de propellers van grotere toestellen laat de politie nu speciale klauw- en enkelbeschermers ontwikkelen.

Naast speciaal getrainde zeearenden onderzoekt de politie ook andere manieren om drones onschadelijk te maken. Denk daarbij aan het gebruik van stoorzenders en drones die vangnetten afschieten om andere drones te vangen.

DroneLand ROC-light

4 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.