Pro

Provincie Overijssel gaat drones inzetten voor handhaving

De provincie Overijssel is een pilotproject gestart waarbij een drone wordt ingezet voor het monitoren van het terrein van een afvalverwerker. Het project is een initiatief van het team Toezicht en Handhaving. Naar eigen zeggen is Overijssel de eerste provincie die op deze manier gebruik maakt van drones.

Pilotproject

Tijdens het pilotproject wordt het volume van grondstofbergen op het terrein van afvalverwerker Twence op twee manieren gemeten: met behulp van een drone en met traditionele meetmethoden. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het inzetten van de drone is Sky Survey, een bedrijf dat gespecialiseerd is in visuele en thermische inspecties met behulp van drones. Het bedrijf beschikt daartoe over een klasse 1 bedrijfsontheffing van ILenT. Het toestel dat ingezet wordt voor de metingen is een UAS Falcon 8.

Gedeputeerde Monique van Haaf van de provincie zegt tegenover RTV Oost: “Ik vind het belangrijk mee te gaan met onze tijd en nieuwe technologische mogelijkheden te onderzoeken. Dat geldt ook voor mij als toezichthouder en handhaver. Daar kijken we naar nieuwe kansen om ons werk beter te doen”. De provincie is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving op alle vergunningen die ze heeft afgegeven.

Ook directeur Marc Kapteijn van Twence is blij met de proef. “Het gebruik van de drone scheelt veel tijd. En dat is voor ons, als bedrijf, goed.” Het is overigens niet zo dat de drone de traditionele methoden van handhaving zal vervangen. Van Haaf: “Het is bedoeld als een extra hulpmiddel. Hierdoor kunnen de handhavers sneller en beter hun werk doen, maar ze zullen altijd op bezoek moeten komen bij bedrijven.”

Andere toepassingen

Op termijn zullen de drones ook op andere terreinen worden ingezet, waaronder het opsporen van illegale houtkap en het controleren van drijflijnen bij zwemwateren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier