BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Rechter acht overlast door drone boven Oostvaarderplassen niet bewezen

vrouwe-justitia-met-drones

Ran Hendriks, de dronepiloot die twee weken geleden voor de politierechter in Utrecht stond, is vrijgesproken van het opzettelijk verontrusten van dieren in natuurgebied de Oostvaardersplassen. Tegen Hendriks was 250 euro boete geëist.

Volgens de politierechter staat niet vast dat de Haarlemmer de dieren met opzet had verontrust. Ook valt niet te bewijzen dat de dieren daadwerkelijk gevaar liepen om gewond te raken doordat ze op de vlucht waren geslagen.

Een boswachter had Hendriks september vorig jaar bekeurd voor het opjagen van heckrunderen, grauwe ganzen en edelherten. De dronepiloot gaf echter aan dat hij geen idee had dat hij zich op dat moment in een natuurgebied bevond. Ook had hij zelf geen dieren gezien, laat staan dat deze opgejaagd zouden zijn. Hendriks liet de zaak daarom voor de politierechter voorkomen.

Natura 2000
De uitspraak van de rechter schept helaas niet veel duidelijkheid als het gaat om het gebruik van drones in Natura 2000-gebieden, waartoe ook de Oostvaardersplassen behoren. Zowel dronevliegers als Staatsbosbeheer zouden graag zien dat er meer duidelijkheid komt, zeker als het gaat om bijvoorbeeld het broedseizoen.

Er is geen expliciet verbod op het gebruik van drones in Natura 2000-gebieden, maar boswachters kunnen wel boetes uitschrijven voor het verstoren van dieren. De uitspraak van vandaag maakt echter duidelijk dat moedwillige verstoring buitengewoon lastig aan te tonen is.

Geen helderheid
Joke Bijl van Staatsbosbeheer: “Iedereen is op zoek naar helderheid, en die is er nu nog steeds niet. Wij gaan deze uitspraak eerst maar eens goed bestuderen. De Natuurbeschermingswet en de Flora- en Faunawet bieden blijkbaar onvoldoende handvatten om het dronegebruik te reguleren. We gaan nu in overleg met het rijk en met de provincies om te zien hoe het verder moet.”

Ran Hendriks: “Ook ik hoop dat er meer duidelijkheid komt. Staatsbosbeheer zou bijvoorbeeld een lijst kunnen maken met natuurgebieden waar je tijdens het broedseizoen niet met een drone mag vliegen. Maar dan moet wel overal duidelijk staan aangegeven dat je een natuurgebied inrijdt, want dat was hier niet het geval.”

DroneLand ROC-light

8 Comments

    • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.