Rechter acht overlast door drone boven Oostvaarderplassen niet bewezen

Ran Hendriks, de dronepiloot die twee weken geleden voor de politierechter in Utrecht stond, is vrijgesproken van het opzettelijk verontrusten van dieren in natuurgebied de Oostvaardersplassen. Tegen Hendriks was 250 euro boete geëist.

Volgens de politierechter staat niet vast dat de Haarlemmer de dieren met opzet had verontrust. Ook valt niet te bewijzen dat de dieren daadwerkelijk gevaar liepen om gewond te raken doordat ze op de vlucht waren geslagen.

Een boswachter had Hendriks september vorig jaar bekeurd voor het opjagen van heckrunderen, grauwe ganzen en edelherten. De dronepiloot gaf echter aan dat hij geen idee had dat hij zich op dat moment in een natuurgebied bevond. Ook had hij zelf geen dieren gezien, laat staan dat deze opgejaagd zouden zijn. Hendriks liet de zaak daarom voor de politierechter voorkomen.

Natura 2000
De uitspraak van de rechter schept helaas niet veel duidelijkheid als het gaat om het gebruik van drones in Natura 2000-gebieden, waartoe ook de Oostvaardersplassen behoren. Zowel dronevliegers als Staatsbosbeheer zouden graag zien dat er meer duidelijkheid komt, zeker als het gaat om bijvoorbeeld het broedseizoen.

Er is geen expliciet verbod op het gebruik van drones in Natura 2000-gebieden, maar boswachters kunnen wel boetes uitschrijven voor het verstoren van dieren. De uitspraak van vandaag maakt echter duidelijk dat moedwillige verstoring buitengewoon lastig aan te tonen is.

Geen helderheid
Joke Bijl van Staatsbosbeheer: “Iedereen is op zoek naar helderheid, en die is er nu nog steeds niet. Wij gaan deze uitspraak eerst maar eens goed bestuderen. De Natuurbeschermingswet en de Flora- en Faunawet bieden blijkbaar onvoldoende handvatten om het dronegebruik te reguleren. We gaan nu in overleg met het rijk en met de provincies om te zien hoe het verder moet.”

Ran Hendriks: “Ook ik hoop dat er meer duidelijkheid komt. Staatsbosbeheer zou bijvoorbeeld een lijst kunnen maken met natuurgebieden waar je tijdens het broedseizoen niet met een drone mag vliegen. Maar dan moet wel overal duidelijk staan aangegeven dat je een natuurgebied inrijdt, want dat was hier niet het geval.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

8 gedachten over “Rechter acht overlast door drone boven Oostvaarderplassen niet bewezen

 • 12 september 2016 om 18:53
  Permalink

  Uit de beheerplannen van Natura 2000:

  Vliegen boven Natura 2000-gebieden:
  Kennen de beheerplannen een regeling voor laagvliegen en drones?
  Nee. De beheerplannen kennen geen regeling voor laagvliegen en drones. Laagvliegen is geregeld in de gedragscode voor de recreatieve kleine luchtvaart getiteld “Verantwoord vliegen”. Deze is opgesteld door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) en Aircraft Owners And Pilots Netherlands (AOPA).
  Voor drones is evenmin een regeling opgenomen in het beheerplan. Voor drones bestaat wél een landelijke regeling.

  Is vliegen boven een Natura 2000-gebied toegestaan?:
  Vliegen is toegestaan op een hoogte van minimaal 150 meter. In de gedragscode van de Nederlandse en internationale luchtvaartorganisaties is voor recreatieve vliegers verder vastgelegd dat klein vliegverkeer het vliegen boven natuurgebieden vermijdt, tenzij het niet anders kan. In dat geval wordt gevlogen op een
  hoogte van minimaal 300 meter.

  Over het algemeen verstoor je boven de 150 meter de natuur niet, dus daar zal meneer niet gevlogen hebben. Dan zat ‘ie dus onder de 150m en dat mag dus niet.
  Boven de 150m mag overigens ook niet.
  De uitspraak bevreemdt me dus.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   12 september 2016 om 19:05
   Permalink

   Die gedragscode is van toepassing op bemande luchtvaart (sportvliegtuigjes), niet op drones.

   Beantwoorden
 • 12 september 2016 om 21:21
  Permalink

  Ran, gefeliciteerd. Ik zou graag met Joke Bijl willen praten over (tijdelijke) gedragsregels voor dronegebruik in de Natura 2000 gebieden.

  Beantwoorden
 • 12 september 2016 om 23:49
  Permalink

  Bij mijn weten, mag een amateur drone-vlieger tot max 120 meter. Niet tot 150 mtr, @Jeppie. Die 150 mtr schept nu misschien verwarring.
  De rechter kon niet anders, dan de verdachte vrijspreken. Het luchtruim is verdeeld in klasses/zones. Het luchtruim dat valt onder Klasse G is vrij voor drones, mits ze zich aan de Regeling Modelvliegen houden. Het luchtruim boven die Oostvaardersplassen valt onder G en van dat luchtruim mag door drone gebruik gemaakt worden.
  Als dat rechter nu een partij als Staatsbosbeheer zeggenschap over de ruimte boven diens grondgebied had gegeven, dan hadden duizenden omwonenden van Schiphol zich ook kunnen verenigen en kunnen verbieden dat verkeervliegtuigen nog langer over hun tuintjes zouden vliegen.
  Dat een drone-piloot andere levende wezens niet opzettelijk de stuipen op ’t lijf mag jagen is natuurlijk een ander verhaal. Daar is ook door deze uitspraak prima tegen op te treden. Net als alles moet e.e.a. natuurlijk wel ‘bewezen’ worden.

  Beantwoorden
 • 13 september 2016 om 08:42
  Permalink

  Opmerkelijk uitspraak aangezien een sportvlieger met dezelfde Flora- en Faunawet in 2009 boven de Oostvaardersplassen door een boswachter werd geverbaliseerd. Hij vloog geheel volgens de regels boven de 1500 voet maar zou toch de dieren hebben verstoord en vandaar strafbaar zijn geweest. Piloot in kwestie werd veroordeeld maar zou mogelijk in hoger beroep gaan.

  Op de foto die Ran postte van plaats delict staat de Knardijk, aan die kant is moeras en daar lopen geen Heckrunderen. Grauwe ganzen (geen grijze Wiebe) worden bij duizenden vergast in NL dus die kunnen mogelijke verstoring best hebben. Edelherten kennen een overpopulatie in de Oostvaardersplassen dus daar zal het probleem niet liggen.

  Staatsbosbeheer wil de Oostvaardesrplassen zowel ter land als in de lucht geheel controleren en is hier door de rechter tot nu in gesteund. Goed dat er nu een andere uitspraak ligt die verdere stappen mogelijk maakt.

  Beantwoorden
 • 13 september 2016 om 15:42
  Permalink

  gek, dat die boswachter verbaliserend optreed. Ik heb hem niet gehoord tijdens de opnames van die propogandafilm over de Oostvaardersplassen. Tijdens de opnames is honderden uren gevlogen met een drone. Het blijft een raar gebied met een dubieus beleid…

  Beantwoorden
 • 24 december 2016 om 19:48
  Permalink

  Dus als ik het goed begrijp moet de vos in dit filmpje afgemaakt worden omdat hij de ganzen “de stuipen op het lijf jaagt”?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier