ProProductnieuws

Deze vliegende robot is uitgerust met 2 reusachtige klauwen

pd6b-aw-arm_01-1024x683

Zie je het al voor je: een drone met uit de kluiten gewassen robotarmen, die bijvoorbeeld stoelen op een terras kan verplaatsen? Dat is precies wat het Japanse bedrijf ProDrone (niet te verwarren met het Chinese ProDrone, van de Byrd) heeft ontwikkeld. De PD6B-AW-ARM, zoals het apparaat heet, is krachtig genoeg om objecten van een paar kilo op te tillen en te verplaatsen. De vliegende robot werd getoond tijdens de afgelopen InterDrone expo in Las Vegas.

Over het algemeen kun je stellen dat drones steeds kleiner, slimmer en energiezuiniger worden. Er is echter ook een andere tendens zichtbaar, namelijk de ontwikkeling van steeds krachtiger drones die flinke payloads kunnen vervoeren. Een voorbeeld daarvan is de ALTA 8 van Freefly Systems, die sterk genoeg is om een kitesurfer voort te trekken, en nu dus de PD6B-AW-ARM van ProDrone.

via GIPHY

Twee robotarmen
Het systeem is gebaseerd op het PD6B-AW frame van ProDrone. Deze hexacopter kan een payload van maar liefst 20 kilo vervoeren. In het geval van de ARM uitvoering zijn er een tweetal 5-assige robotarmen aan de drone bevestigd, die allerlei taken kunnen uitvoeren. Ondanks het flinke gewicht van het systeem kan de industriële drone toch tot 30 minuten in de lucht blijven.

ProDrone voorziet uiteenlopende toepassingen voor de vliegende robot, waaronder het vervoeren van pakketjes, kabels doorknippen, reddingsboeien afwerpen, gevaarlijke materiaal verplaatsen, et cetera. Het frame is waterproof dus de drone kan ook ingezet worden als het regent. Het systeem kan snelheden tot 60/uur behalen, en kan overweg met windsnelheden tot 10 m/s.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier