Pro

IBM Watson gaat drones van Aerialtronics intelligent maken

De drones van de Nederlandse dronebouwer Aerialtronics worden binnenkort een stuk intelligenter dankzij een samenwerking met IBM Watson. De supercomputer gaat beelden analyseren die gemaakt worden tijdens de inspectie van windmolens, zendmasten en olie-installaties. Watson geeft vervolgens een seintje als er afwijkingen geconstateerd worden en er mogelijk een reparatie nodig is.

De samenwerking maakt onderdeel uit van IBM’s bredere visie op de ontwikkeling van het internet of things (IoT). In dit specifieke geval worden Watsons algoritmen op het gebied van beeldanalyse via de Watson IoT-cloud van IBM gekoppeld aan de camera’s op de drones van Aerialtronics. Op die manier kunnen inspectiebedrijven de beelden direct doorsturen naar de supercomputer voor nadere analyse.

Crowd safety, calamiteiten en reparaties

Uiteindelijk is het de bedoeling dat Watson ook radiosignalen kan analyseren rondom zendmasten voor mobiele telefonie. Dat zou moeten leiden tot meer inzicht in de positionering van dergelijke antennes. IBM wil Watson ook trainen op het gebied van crowd safety en op het in kaart brengen van de situatie in het geval van rampen en calamiteiten, voordat de eerste hulp verschijnt. In het geval van Aerialtronics zou Watson advies kunnen uitbrengen over noodzakelijke reparaties aan infrastructuur.

In een interview met ZDNet zegt Harriet Green, general manager van IBM Watson IoT, dat de samenwerking met Aerialtronics een goed voorbeeld is van hoe IBM nieuwe markten aanboort. Aanvankelijk was men vooral gefocust op de autoindustrie, consumentenelektronica, handel en verzekeringen. “Maar IoT ontwikkelt zich steeds sneller en geeft alles ogen, oren en een neus. Alle apparaten worden een kleine computer. Bedrijven moeten uitvogelen wat ze met al die data willen doen. Het is onze taak om ze daarbij te helpen.”

De Altura Zenith van Aerialtronics
De Altura Zenith van Aerialtronics

Deep learning

IBM Watson is een supercomputer die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie en deep learning om zich op uiteenlopende gebieden te ontwikkelen. Het systeem heeft toegang tot een gigantische database met encyclopedieën, boeken, wetenschappelijke tijdschriften en informatie afkomstig van internet. In 2011 werd de computer wereldnieuws toen hij tijdens de Amerikaanse spelshow Jeopardy! zijn menselijke tegenspelers versloeg.

Aerialtronics kon nog niet reageren op ons verzoek om meer informatie over de samenwerking.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier