BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Dronepiloot de mist in bij vliegveld Hilversum

Afgelopen donderdag is bij vliegveld Hilversum een dronepiloot weggestuurd die vlak naast het vliegveld met zijn drone luchtopnamen aan het maken was. De man gaf aan dat hij op internet geen regels had gevonden over het gebruik van drones nabij vliegvelden, en dat hij erop vertrouwde dat de geofencing-sofware in zijn drone wel zou weten waar hij wel en niet mocht vliegen.

Volgens medewerkers van het vliegveld werd de drone in de middag gesignaleerd boven een naast het vliegveld gelegen snackbar. Op het moment dat zij de man aanspraken hing de drone nog op een hoogte van 20 tot 30 meter in de lucht, precies in het verlengde van één van de landingsbanen.

‘Volstrekt onverantwoord’
‘Levensgevaarlijk en volstrekt onverantwoord’, noemt het vliegveld de actie van de dronepiloot. “Een vliegtuig vliegt in de laatste fase voor de landing (op de plaats van de drone) ongeveer 90 tot 130 kilometer per uur. De drone die werd aangetroffen weegt circa 1,4 kg. Dat heeft ongeveer hetzelfde effect als iemand een baksteen laat vallen vanaf een viaduct op auto die met 100 km/h op een snelweg rijdt.”

eh-ad-2-drone

Vertrouwen op geofencing
Naar eigen zeggen was de man bezig met een commerciële klus. Hij had de drone nog maar net in bezit en dacht dat de ingebouwde geofencing hem wel zou beschermen tegen vliegen op plekken waar dat niet mag. Hij had nog wel even gegoogled of het verboden was om naast een vliegveld te vliegen met zijn drone, maar beweerde dat hij hierover geen informatie had kunnen vinden.

Uiteindelijk heeft het vliegveldbestuur geen aangifte gedaan bij de luchtvaartpolitie. Dit omdat ‘de bestuurder aangaf erg geschrokken te zijn’ en ‘goed aan te spreken was op zijn gedrag’, en omdat men bij het vliegveld liever heeft dat er veel ruchtbaarheid wordt gegeven aan het incident in plaats van een zaak die achter de schermen door de politie wordt afgehandeld.

3 km afstand
Van ongecontroleerde vliegvelden zoals vliegveld Hilversum dient men minstens 3 km afstand te houden. Er mag alleen dichterbij worden gevlogen met een drone als men vooraf toestemming heeft gekregen van de havendienst. Wie commerciële opdrachten uitvoert met een drone dient bovendien te beschikken over de juiste papieren, in de vorm van een ROC of ROC-light ontheffing.

7 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.