Interview

‘Ongewenste drones vangen is een kat-en-muisspel’

Om mogelijk gevaarlijke drones onschadelijk te maken worden in de toekomst misschien niet alleen getrainde zeearenden ingezet, maar ook drones die met behulp van een vangnet andere drones kunnen vangen en die dan naar een veilige plek kunnen afvoeren. Eén zo’n systeem, de DroneCatcher, wordt in Nederland ontwikkeld. De DroneCatcher werd afgelopen week getoond tijdens een demonstratiedag in Twente. We vroegen Arnout de Jong van ontwikkelaar Delft Dynamics om nadere toelichting.

Wat doet Delft Dynamics precies? Hoe lang bestaan jullie al? Hoe ziet jullie relatie met de TU Delft eruit?

“Wij ontwikkelen drones en werken vooral aan R&D projecten m.b.t. drones. De 4 oprichters van Delft Dynamics hebben allemaal hun ingenieurstitel gehaald bij de TU Delft (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek). Wij bestaan als Delft Dynamics B.V. al meer dan 10 jaar (feb. 2006) en zijn al bijna 15 jaar bezig met onbemande vliegende systemen.”

Wat zijn de voordelen van de DroneCatcher? Wat zijn de nadelen?

“De voordelen zijn het dicht bij de ‘prooi’ kunnen komen en het grootste voordeel is dat de drone gevangen kan worden en kan worden meegesleept naar een veilige locatie. Hij valt dus niet zo maar uit de lucht. Het nadeel is dat het een kat-en-muis spel zal worden van steeds sneller vliegende drones, waardoor ook het DroneCatcher systeem steeds sneller en wendbaarder zal moeten worden. Daarnaast zal het zeer waarschijnlijk onmogelijk zijn om een hele zwerm ongewenste drones te vangen.”

Waarin verschilt de DroneCatcher van de vangnetdrones die o.a. in Tokyo worden ingezet?

“Het DroneCatcher systeem houdt een veiligere afstand tot de te vangen drone, waardoor er veel minder kans is op botsingen.”

Gaat de DroneCatcher autonoom op zijn doel af, of is er (nog) sprake van een menselijke piloot?

“Op dit moment bestuurt een menselijke piloot de DroneCatcher, maar dit zijn we op dit moment verder aan het automatiseren.”

Zijn er plannen om een koppeling te maken met dronedetectiesystemen, zoals die van Robin Radar?

“Er zijn inderdaad plannen om koppelingen te maken met andere systemen.”

Wat is de maximale grootte/gewicht van de target drone die nog (op een veilige wijze) onschadelijk gemaakt kan worden met dit systeem?

“Zolang het schietnet groot genoeg is om een andere drone uit te schakelen kan het systeem ingezet worden. De gevangen drone zal dan niet meegesleept worden (als deze te zwaar is), maar direct aan een parachute naar de grond komen. Het schietnetsysteem kan onder verschillende drones gekoppeld worden.”

Welke partijen gaan mogelijk gebruik maken van de DroneCatcher? Wanneer is het eerste ‘echte’ systeem operationeel?

“Er is vooral interesse vanuit de Koninklijke Marechaussee, politie en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Maar er is ook veel interesse vanuit andere (zowel publieke als overheids) organisaties.”

Wat is de grootste uitdaging om van de DroneCatcher een succesvol systeem te maken?

“Op technisch gebied zal het belangrijk zijn om het systeem snel in te zetten en ook om de te vangen prooi snel te kunnen traceren, volgen en vangen. Operationeel zal vooral de wet- en regelgeving ruimte moeten gaan bieden aan de inzet van dit soort systemen.”

Van welke andere anti-drone maatregelen hebben jullie hoge verwachtingen?

“Ons systeem is één van de weinige systemen die een andere drone kunnen vangen en ook veilig kunnen wegslepen naar een veilige plek. Tot op heden zien we alleen de roofvogels van de politie, die dit ook kunnen, maar die hebben (zover wij hebben begrepen) het nadeel dat ze ’s nachts niet inzetbaar zijn en ook dat er een grens zit van ongeveer 3 kg aan de te vangen drone.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier