ProProductnieuws

Een eerste blik op de CGO-ET infraroodcamera voor de Yuneec Typhoon H

yuneec-cgoet
Foto: Twitter.com/@DroneAnalyst

Binnenkort komt Yuneec met een interessante uitbreiding voor de Typhoon H op de markt: de CGO-ET, een camera die zowel zichtbaar licht als licht in het infraroodspectrum kan vastleggen. Alhoewel Yuneec zelf nog weinig ruchtbaarheid heeft gegeven aan de komst van de CGO-ET is er op internet her en der meer informatie te vinden. Hierbij een overzicht.

Eén van de voordelen van de Typhoon H is dat de camera/gimbal-module eenvoudig van de drone losgenomen kan worden. Dat betekent dat de Typhoon H ook andere payloads kan vervoeren, waaronder de aanstaande CGO-ET van Yuneec zelf. Met deze thermische cameramodule liggen er interessante nieuwe toepassingen in het verschiet, waaronder inspecties van daken middels infrarood en het opsporen van vermiste personen.

Foto: bayport / YuneecPilots.com
Foto: bayport / YuneecPilots.com

Dual sensor
De CGO-ET is een zogenaamde dual sensor camera. Dat betekent dat er voorzien is in zowel een normale (RGB) sensor als een infraroodcamera. Dat betekent dat je op het scherm van de ST16-controller zowel zichtbaar licht-opnamen als infraroodbeelden kunt bekijken. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om op basis van FPV een object in te kaderen, waarna je omschakelt naar infraroodweergave.

Dat brengt interessant toepassingen met zich mee. Zo kun je warmtelekken opsporen in het dak van een gebouw, of zonnepanelen inspecteren. Defecte zonnecellen worden immers warmer dan naastgelegen cellen, iets wat je middels een infraroodopnamen direct kunt waarnemen. Ook zijn er toepassingen denkbaar op het gebied van search&rescue: een warm lichaam zal in het infraroodspectrum duidelijk zichtbaar zijn, mits de omgeving niet ook al teveel warmte uitstraalt.

De verkoopprijs van de CGO-ET is nog niet bekend. Ook is het nog niet duidelijk wanneer de warmtebeeldcamera op de markt verschijnt. Zodra de infraroodcamera beschikbaar is hopen we snel een review te maken.

Specificaties
De specificaties van de CGO-ET zijn al wel bekend. Hieronder vind je een overzicht van de specs, alsook een Duitstalig videoverslag die gemaakt werd tijdens de IFA in Berlijn.

 • Field of view (diagonal): 71°
 • Field of view (horizontal): 56°
 • Sensitivity: < 50mK
 • Thermal camera: uncooled VOx microbolometer
 • Pixelsize: 12 µm
 • LWIR (longwave infrared): 8-14 µm
 • Frame rate: 9 Hz
 • Picture format: JPG & TIFF
 • Video format: MP4
 • Temperature compensation: automatic
 • Temperature range: -10° to +180°

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier