Productnieuws

GoPro introduceert langverwachte Karma drone

nick-woodman-presenteert-karma-drone

Na maanden van wachten en uitstel is het dan eigenlijk zover: GoPro-CEO Nick Woodman heeft de langverwachte Karma drone gelanceerd die het bedrijf samen met een tweetal nieuwe camera’s uit het slop moet trekken. Het gaat om een opvouwbare quadcopter die compatibel is met de nieuwe Hero 5 Black en Session camera’s, die eveneens vandaag zijn aangekondigd.

gopro-karma-exploded-view

Met de Karma richt GoPro zich nadrukkelijk op dezelfde doelgroep als van de action cams waarmee het bedrijf groot is geworden: sportievelingen en mensen die graag outdoors zijn en daar hun belevenissen vast willen leggen. De Karma moest vooral gebruiksvriendelijk zijn, en tegen een stootje kunnen, net zoals de action cams van GoPro. Ook wilde GoPro ervoor zorgen dat de Karma makkelijk meegenomen kon worden. De drone is daarom na gebruik eenvoudig in te klappen en wordt compleet met een compacte backpack geleverd.

Op één acculading kan de Karma maximaal 20 minuten vliegen. Het gewicht is net iets meer dan een kilo. De maximum snelheid bedraagt 15 m/s, en het bereik van de zender is zo’n 1.000 meter. In ingeklapte toestand meet het toestel 365 x 224 x 90 mm. Er is geen sprake van dat de Karma weather proof zou zijn, je kunt dus waarschijnlijk niet regen of sneeuw vliegen.

Afneembare gimbal en grip
Voor de stabilisatie van de beelden beschikt de Karma over een drie-assige gimbal aan de voorzijde van de drone. Deze gimbal kan eenvoudig afgenomen worden, om vervolgens op een meegeleverde grip geplaatst te worden. Zodoende kunnen gebruikers ook op de grond mooi stabiele videobeelden maken. In de gimbal kan de nieuwe Hero 5 Black of Hero 5 Session camera geplaatst worden, maar de gimbal is ook compatible met de Hero 4.

gopro-grip

Controller met ingebouwd scherm
De Karma drone wordt bestuurd met een opvouwbare controller met daarin twee sticks en een 5″ display. Je hoeft dus geen smartphone of tablet op de controller aan te sluiten. Om gebruikers vertrouwd te maken met de besturing van de drone is er een flight simulator ingebouwd, zodat men kan oefenen met de besturing van de drone voordat men daadwerkelijk het luchtruim kiest.

De ingebouwde software voorziet in vliegprogramma’s zoals point of interest, follow me en cable cam. De drone is niet voorzien van obstakeldetectie. Om de drone na een vlucht automatisch terug te laten keren is er wel voorzien in de bekende return to home button op de controller.

gopro-karma-controller

Create app en GoPro+ cloud
Om ervoor te zorgen dat de video’s die gebruikers met de Karma maken niet ongezien op harde schijven belanden heeft GoPro ook een nieuwe app aangekondigd voor het bewerken en publiceren van videoclips. Het idee is dat je eenvoudig video’s kunt uploaden naar de GoPro+ cloud, waarna de Create app je helpt om een leuke actievideo te maken en deze te delen via sociale media zoals Instagram en Facebook. Om snel beelden te kunnen overzetten heeft GoPro ook een sd card reader gemaakt die op je smartphone aangesloten kan worden, de Quick Key.

gopro-karma-zonsondergang

Verkoopprijs
De hele set inclusief Karma grip, controller en backpack kost 869,99 euro en is vanaf 23 oktober verkrijgbaar. Dat is nog zonder camera, die zul je dus nog los moeten aanschaffen, tenzij je nog een Hero 4 hebt liggen. Wat de prijs in euro’s van de Karma inclusief Hero 5 of Hero 5 Session gaat worden is nog niet bekend.

Rustiger vaarwater
GoPro heeft al geruime tijd moeite om haar aandeelhouders tevreden te stellen. De markt voor action cams wordt kleiner, doordat steeds meer mensen filmpjes maken met hun smartphone. Bovendien zijn er veel concurrenten bijgekomen, wiens action cams soms betere prestaties bieden voor minder geld. De vraag is nu of de Karma drone het tij kan keren en GoPro weer in rustiger vaarwater kan brengen.

Concurrent DJI laat er inmiddels geen gras over groeien en presenteert op 27 september een alternatief voor de Karma, in de vorm van de Mavic drone. Hiervan zijn inmiddels foto’s uitgelekt, die tonen dat het eveneens om een inklapbare drone gaat. In tegenstelling tot de Karma drone is de Mavic direct uit de doos al voorzien van een camera.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “GoPro introduceert langverwachte Karma drone

    • Leon van Bergen

      Ja klopt inderdaad, dat vertelde ze ook bij de lancering, hopelijk word dat ook de prijs in € !

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier