BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Rijkswaterstaat test drone voor inspecties en handhaving boven water

scaneagle

Om effectiever te kunnen handhaven en inspecteren op locaties boven water heeft Rijkswaterstaat begin september een aantal experimenten uitgevoerd met een drone. Zo werd met behulp van een onbemand luchtvaartuig van defensie een dijk geïnspecteerd en werd er gecontroleerd op lozingen in de haven van Lauwersoog. Ook voorziet Rijkswaterstaat toepassingen bij het opsporen van drenkelingen.

De experimenten vonden allemaal plaats in de omgeving van Lauwersoog. De drone die werd ingezet betreft de ScanEagle, een fixed-wing toestel dat eigenlijk alleen door defensie wordt gebruikt. Dit toestel wordt aangedreven door een brandstofmotor en kan ruim 20 uur in de lucht blijven. Dankzij de ingebouwde daglicht- en infraroodcamera’s kan het toestel zowel overdag als ’s nachts ingezet worden.

Meer detail
De reden dat Rijkswaterstaat experimenteert met een drone is dat deze opnamen met meer detail kan maken dan vanuit een helikopter mogelijk is. De beelden die de ScanEagle tijdens een vlucht maakt worden live doorgezonden naar een grondstation, van waaruit het onbemande luchtvaartuig ook bediend wordt.

Het experiment is ook bedoeld om te onderzoeken in hoeverre de middelen van Defensie geschikt zijn voor de taken van Rijkswaterstaat. Daarnaast wil Rijkswaterstaat meer ervaring opdoen met technologische vernieuwingen en kijken in hoeverre deze in de dagelijkse praktijk ingezet kunnen worden.

(via Engineeringnet)

One Response

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.