BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Amerikaanse dronepiloten boos op vlogger Casey Neistat

neistat-karma

De bekende vlogger Casey Neistat heeft zich de woede van veel Amerikaanse beroepsdronepiloten op de hals gehaald door een prototype van de GoPro Karma te demonstreren in New York. Aangezien Neistat veel geld verdient met zijn video’s valt hij volgens hen niet meer onder de regels voor recreatief dronegebruik en zou hij eerst zijn dronebrevet moeten halen.

In de video is te zien hoe Neistat, een vlogger met bijna 5 miljoen subscribers op YouTube, de nieuwe Karma drone van GoPro bespreekt. Eerst zie je hoe Neistat op zijn powerboard de Karma Grip stabilizer uitprobeert, die met de drone wordt meegeleverd. Vervolgens laat Neistat de drone vliegen boven de Hudson. Inmiddels is de video bijna 2 miljoen keer bekeken, goede marketing voor GoPro dus.

Part 107 en NOTAM 
Amerikaanse drone-operators wijzen echter op het feit dat het commercieel gebruik van drones is voorbehouden aan piloten die vallen onder de onlangs ingevoerde Part 107 regeling. Voordat men dat papiertje krijgt moet men eerst een theorie-examen afleggen. Bovendien was er op het moment van filmen hoogst waarschijnlijk een tijdelijk vliegverbod van kracht op het gebied waar Neistat vloog.

Ook GoPro krijgt kritiek te verduren. Die hadden beter moeten weten als het gaat om de regelgeving voor het gebruik van drones. Extra gevoelig is het feit dat GoPro in een werkgroep zit die de Amerikaanse luchtvaartautoriteit moet adviseren over de verdere ontwikkeling van de particuliere en commerciële dronesector.

Amsterdam
Ook in ons land ging Neistat de mist in met drones. In juni dit jaar liet hij zich in Amsterdam filmen door een drone, terwijl hij in pak over de Haarlemmertrekvaart wakeboardt. In Amsterdam is het echter niet toegestaan om met drones te vliegen, aangezien het luchtruim boven de stad onderdeel uitmaakt van de CTR Schiphol.

DroneLand ROC-light

5 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.