Nieuws

Amerikaanse dronepiloten boos op vlogger Casey Neistat

De bekende vlogger Casey Neistat heeft zich de woede van veel Amerikaanse beroepsdronepiloten op de hals gehaald door een prototype van de GoPro Karma te demonstreren in New York. Aangezien Neistat veel geld verdient met zijn video’s valt hij volgens hen niet meer onder de regels voor recreatief dronegebruik en zou hij eerst zijn dronebrevet moeten halen.

In de video is te zien hoe Neistat, een vlogger met bijna 5 miljoen subscribers op YouTube, de nieuwe Karma drone van GoPro bespreekt. Eerst zie je hoe Neistat op zijn powerboard de Karma Grip stabilizer uitprobeert, die met de drone wordt meegeleverd. Vervolgens laat Neistat de drone vliegen boven de Hudson. Inmiddels is de video bijna 2 miljoen keer bekeken, goede marketing voor GoPro dus.

Part 107 en NOTAM

Amerikaanse drone-operators wijzen echter op het feit dat het commercieel gebruik van drones is voorbehouden aan piloten die vallen onder de onlangs ingevoerde Part 107 regeling. Voordat men dat papiertje krijgt moet men eerst een theorie-examen afleggen. Bovendien was er op het moment van filmen hoogst waarschijnlijk een tijdelijk vliegverbod van kracht op het gebied waar Neistat vloog.

Ook GoPro krijgt kritiek te verduren. Die hadden beter moeten weten als het gaat om de regelgeving voor het gebruik van drones. Extra gevoelig is het feit dat GoPro in een werkgroep zit die de Amerikaanse luchtvaartautoriteit moet adviseren over de verdere ontwikkeling van de particuliere en commerciële dronesector.

Amsterdam

Ook in ons land ging Neistat de mist in met drones. In juni dit jaar liet hij zich in Amsterdam filmen door een drone, terwijl hij in pak over de Haarlemmertrekvaart wakeboardt. In Amsterdam is het echter niet toegestaan om met drones te vliegen, aangezien het luchtruim boven de stad onderdeel uitmaakt van de CTR Schiphol.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Amerikaanse dronepiloten boos op vlogger Casey Neistat

 • Wel super gemakkelijk die camera er uit te halen en zo te monteren dat je deze ook mobiel zelf kunt inzetten.
  Nadeel deze cameraatjes missen een microfoon waardoor je ze niet professioneel kunt inzetten lijkt mij.

  Beantwoorden
  • Michiel

   Gio, GoPro-cameraatjes hebben wel een microfoon. Maar een professional zou sowieso nooit het geluid van de camera zelf gebruiken (tenminste als er gesproken wordt.).

   Beantwoorden
   • Niemand wil idd de herrie van de motors in een video.

    Beantwoorden
 • Nu pas boos? Dit doet hij al vele maanden en in bijna elke video.
  En dat brevet zal helpen, hij vliegt waar hij vliegen wil, ook in Amerika of waar hij ook vliegt zal vast niet alles mogen. De regels zijn ook erg streng, maar wil je spectaculaire beelden, dan kan je beter om vergeving vragen, dan toestemming.
  Elke keer een weiland op de video, is ook niet interessant.

  Beantwoorden
 • Even een correctie op het artikel:
  Neistat ging niet de mist in in Amsterdam. Hij stond op het wakeboard (met speciale ontheffing voor zover ik heb begrepen want ook dat is verboden op de grachten van Amsterdam). Iemand anders heeft hem dus gefilmd met een drone… Dat is ook te zien op het eind van het filmpje dat jullie linken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier