Nokia gaat luchtverkeersleidingsysteem voor drones testen op vliegveld Twente

nokia-utm

Aanstaande maandag opent het nieuwe dronetestcentrum Space53 haar deuren op voormalig vliegveld Twente. Eén van de partners van het testcentrum is het Finse bedrijf Nokia, dat er een nieuw verkeers- en veiligheidssysteem voor drones gaat testen. Het systeem moet ervoor zorgen dat drones op een veilige manier geïntegreerd worden in het reguliere vliegverkeer.

Space53 is na het RPAS Test Centre van het NLR in Marknesse het tweede testcentrum in Nederland waar onbemande systemen in de praktijk uitgeprobeerd kunnen worden. Space53 beschikt over een vliegveld, een veiligheidscampus en buiten- en binnenruimten om zowel grote als kleine systemen te onderzoeken en te testen. Verder werkt Space53 samen met onderzoeks- en onderwijsinstellingen zoals de Universiteit Twente, Saxion en het ROC van Twente.

Meerjarige samenwerking
Komende maandag opent Space53 officieel haar deuren. Tijdens de opening zal onder meer een meerjarige samenwerkingsovereenkomst tussen Nokia en de gemeente Enschede worden getekend. De bedoeling is dat Nokia op Space53 een nieuw traffic management systeem gaat testen, dat gebruik maakt van 4G netwerken om contact met drones te onderhouden.

Volgens Nico Nijenhuis van Clear Flight Solutions zijn dergelijke systemen van groot belang voor toekomstige onbemande systemen. Tegenover Tubantia zegt hij: “Het luchtruim wordt voortdurend afgezocht door het systeem. Daardoor wordt een veel veiliger gebruik van dat luchtruim mogelijk.”

UTM van grote betekenis
Uiteindelijk kan het Unmanned Aerial System Traffic Management (UTM)-concept van Nokia op veel terreinen ingezet worden. Nijenhuis: “Veiligheidsdiensten maken steeds meer gebruik van drones, denk aan brandweer en politie bij calamiteiten. Maar ook bij het economisch gebruik van drones, zoals logistiek en pakketbezorging, zijn deze systemen van grote betekenis.”

Nokia is niet de enige partij die werkt aan een traffic control systeem voor drones. In de VS heeft NASA al succesvolle experimenten uitgevoerd met een UTM-systeem. Ook AirMap werkt aan een systeem dat luchtverkeersleidingen voor gewoon luchtverkeer moet waarschuwen voor naderende onbemande systemen.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. Vanaf 30 augustus 2018 is Wiebe te zien als coach&jurylid in het tv-programma 'Drone Masters'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak kans op deze backpack t.w.v. € 199,-!

We hebben weer een mooie winactie lopen! Wil jij deze Torvol Drone Adventure Backpack ter waarde van € 199,- winnen? Check snel onze review en lees hoe je kans maakt op een hagelnieuw exemplaar van deze backpack voor outdoor beeldmakers!