ProProductnieuws

Panasonic presenteert kleinere GH4 voor gebruik met drones

Nog niet zo heel lang geleden was er eigenlijk maar één cameraoptie voor professionele luchtfotografen en videomakers: de Panasonic Lumix GH4, de eerste spiegelloze Micro Four Thirds-camera die ondanks zijn geringe afmetingen en gewicht toch in 4K resolutie kan filmen. Dankzij de opmars van geïntegreerde MFT-camera’s als de Zenmuse X5 van DJI neemt de vraag naar de GH4 echter hard af. Panasonic heeft daarom een kleinere uitvoering van de GH4 gepresenteerd.

4K bij 30 fps

De afgeslankte versie van de GH4 werd getoond op de Photokina 2016 in Keulen. Qua specificaties doet de mini-GH4 niet onder voor zijn grote broer: 4K filmen tot 30 fps, en in 1080p HD tot 60 fps, met bitrates tot maximaal 200 Mbps. Interessant aan de GH4 is natuurlijk het feit dat je verschillende objectieven kunt gebruiken: er is inmiddels een ruime keuze aan hoge kwaliteit optiek voor dit systeem.

Mede door de beschikbaarheid van goede lenzen en de hoge videokwaliteit werd de GH4 in het professionele segment al snel een begrip, alhoewel je met een flinke drone moet werken om een GH4 plus gimbal de lucht in te krijgen: denk aan een DJI S900 of een ander systeem dat ruim 2 kilo aan payload omhoog kan brengen. Geen goedkope systemen: je praat al gauw over een investering van 6.000 euro of meer.

dji-s900-met-gh4
Een DJI S900 hexacopter met Zenmuse Z15 en Panasonic GH4

Eigen gimbal

Miniaturisering en gewichtsbesparing is daarom altijd welkom, want hoe lichter de camera, hoe kleiner en goedkoper de drone kan zijn. Om de mini-GH4 aan een drone te kunnen bevestigen heb je natuurlijk wel een bijpassende gimbal nodig, en die heeft Panasonic ook ontwikkeld. Deze is helemaal afgestemd op het lagere gewicht van de kleine GH4, die 160 gram minder weegt dan de normale versie: een gewichtsreductie van maar liefst 60%.

panasonic-mini-gh4-gimbal

Lumix GH5

Panasonic heeft echter nog geen concrete plannen om de nieuwe GH4 daadwerkelijk op de markt te brengen. Pas als er voldoende interesse is zal de mini-GH4 in productie genomen worden. De vraag is of dat het geval zal zijn; veel professionals kiezen tegenwoordig immers voor een ready to fly-systeem zoals de Inspire 1 Pro, die van zichzelf al is voorzien van een 4/3-sensor en -vatting.

Daar komt bij dat Panasonic volgend jaar met de langverwachte Lumix GH5 op de markt komt. Deze camera filmt ook in 4K, maar doet dat in een hogere framerate van 50/60 fps bij een kleurdiepte van 10 bits. Bovendien kunnen aan de videobeelden stills worden onttrokken met een resolutie van 8 megapixels. En wie weet waar partijen als DJI en Yuneec nog mee op de proppen komen de komende maanden, want ook in die hoek wordt er hard gewerkt aan steeds betere en lichtere camera’s.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier