Productnieuws

DJI geeft GoPro het nakijken met introductie Mavic Pro drone

Tijdens een evenement in New York heeft DJI haar nieuwste creatie aan de wereld getoond: de Mavic Pro, een eenvoudig mee te nemen (want opvouwbare) en lichtgewicht ‘personal drone’ die kan filmen in 4K en beschikt over obstakeldetectie. Met de lancering van de Mavic Pro deelt DJI een gevoelige klap uit aan GoPro, wiens Karma drone nog geen week geleden werd gelanceerd.

DJI Mavic

Geruchtenmolen

De afgelopen weken lekten er al herhaaldelijk foto’s en productafbeeldingen uit van de Mavic Pro. Mogelijk had DJI hier zelf de hand in, want de geruchtenmolen kwam in de aanloop naar de introductie van de Karma wel erg goed op gang. Eigenlijk werd Gopro’s feestje rond de introductie van de Karma nogal verstoord door de precies op die dag uitlekkende foto’s van de Mavic.

Maar goed, geruchten zijn geruchten en het moet altijd maar blijken of de uitgelekte foto’s inderdaad in lijn zijn met het daadwerkelijke product. In het geval van de Mavic Pro is dat bijna 100% het geval, op de naam na: de extra aanduiding ‘Pro’ werd zojuist pas bekend. Zoals we eerder al schreven is de Mavic Pro een opvouwbare cameradrone, waarvan de camera mechanisch is gestabiliseerd. Dat belooft dus stabiele videobeelden, net zoals we dat gewend zijn van de Phantom-serie quadcopters.

young-couple-with-mavic-pro

Resolutie en framerate

De maximale resolutie is 4K bij 30 frames per seconde, foto’s maken doet de Mavic Pro in 12 megapixels. In 1080p HD gaat de framerate omhoog naar maximaal 96 fps. De cameralens heeft een beeldhoek van 79º, geen fisheye-vertekening dus. Tijdens het transport van de drone wordt de camera beschermd door een afneembaar ‘cockpitje’.

DJI heeft bewust voor mechanische stabilisatie gekozen, waar sommige concurrenten kiezen voor elektronische beeldstabilisatie. Daarbij gaat er echter informatie verloren, aangezien het beeld continu uitgesneden wordt. De CMOS sensor van de Mavic Pro heeft een diagonaal van 1/2.3 inch, net zoals in de camera van de Phantom. De gecorrigeerde brandpuntsafstand is 28 mm.

dji-mavic-ingeklapt

Obstakeldetectie en precies landen

Er zit ondanks het geringe formaat en gewicht (734 gram) flink wat extra intelligentie in de Mavic Pro. Dankzij 2 voorwaarts en 2 naar beneden kijkende camera’s kan de drone een 3D representatie van de directe omgeving maken. Daardoor is de drone in staat om obstakels te ontwijken, zowel in voorwaartse vliegrichting als ten opzichte van de grond. Voor deze intelligentie beschikt de Mavic Pro volgens DJI over 24 processors, die de benodigde rekenkracht leveren. Hiermee onderscheidt de Mavic Pro zich meteen van de Karma, want die beschikt over geen enkele vorm van obstakeldetectie.

De Return to Home functie, die ervoor zorgt dat de drone automatisch terugkeert in geval van verlies van connectie of een lage accuspanning, is ook slimmer geworden. Tijdens het opstijgen wordt niet alleen de GPS-locatie vastgelegd, maar worden er ook videobeelden opgenomen van de opstijglocatie. Die beelden gebruikt de Mavic Pro ook weer tijdens het landen, om zodoende op bijna exact dezelfde plek te kunnen terugkeren. DJI noemt dit Precision Landing.

Lange vliegtijd en groot bereik

Ondanks het geringe formaat belooft DJI toch een lange vliegtijd, van maar liefst 27 minuten. Ook daarin doet DJI het beter dan GoPro, die 20 minuten vliegtijd belooft met de Karma. Het bereik van de zender is flink opgeschroefd, en is nu maar liefst 7 kilometer. Niet dat je in veel landen zo ver mag vliegen, maar goed: het is fijn om te weten dat je niet snel te maken zal krijgen met een signal lost melding. Het grote bereik is mogelijk door OcuSync, de opvolger van Lightbridge.

dji-mavic-camera

Nieuwe controller

Over de zender gesproken: De DJI Mavic Pro wordt geleverd met een geheel nieuwe controller. Deze is een stuk kleiner dan je gewend bent van de Phantom en Inspire, en doet een beetje denken aan een gamepad zoals je die bij een spelcomputer krijgt. Nog altijd dient je smartphone als FPV display. Deze wordt nu echter onder de sticks bevestigd, in plaats van erboven. Voor het eerst beschikt de zender over een eenvoudig display, met daarop de belangrijkste vluchtgegevens. Ook is er een RTH-knop.

De Mavic Pro kan trouwens ook zonder gebruik van een controller bestuurd worden. In dat geval maakt de DJI Go app via wifi verbinding met de drone. De app toont dan virtuele joysticks voor de bediening. Bij bediening via wifi moet je denken aan een bereik van enkele tientallen meters: niet bedoeld voor verre vluchten dus, meer voor kiekjes in je directe omgeving.

dji-mavic-controller

Langzaam of snel

Speciaal voor fotografen heeft DJI de Tripod Mode toegevoegd aan de drone. Wanneer deze functie geactiveerd wordt, neemt de maximale vliegsnelheid af en wordt de besturing wat preciezer.  Op die manier kun je echt supernauwkeurig het gewenste beeld inkaderen om vervolgens de gewenste foto te maken. Alsof je een camera op een statief instelt, vandaar de naam.

Een tegenovergestelde functie is Sports Mode. In die stand wordt de Mavic Pro een zeer vlotte quadcopter met maximumsnelheden van ca. 70 km/uur. Voor een optimale FPV vliegervaring heeft DJI ook een videobril geïntroduceerd, de DJI Goggles. Die maakt draadloos contact met de controller en geeft live in 720p HD beeld van de camera weer. Er kunnen 2 mensen tegelijk verbinding maken met één Mavic.

dji-goggles

Selfie-generatie

Met de introductie van de Mavic Pro slaat DJI wederom een nieuwe weg in. Alhoewel de Phantom al behoorlijk compact en fool-proof is, wil DJI met de Mavic Pro een nieuwe doelgroep benaderen die extra prijs stelt op portabiliteit. De Mavic Pro is ook helemaal ingericht op de selfie-generatie: door simpelweg een kader te maken met je handen als de camera op je gericht is snapt de drone dat er een foto gemaakt moet worden. Deze functie duidt DJI aan met de term Gesture Mode.

Net als de Phantom 4 beschikt de Mavic Pro verder over ActiveTrack. Dat betekent dat de drone op basis van computer vision een persoon of object kan volgen. Nieuw is dat de drone hierbij automatisch de vlieghoogte aanpast, als daar aanleiding toe is. Dit heet ook wel Terrain Follow. Natuurlijk kun je ook weer gebruik maken van TapFly, eveneens een vliegfunctie die met de Phantom 4 werd geïntroduceerd. Je tikt dan met je vinger op de horizon en de drone vliegt automatisch die kant op. Dankzij de redundante systemen en extra sensoren is de Mavic Pro meer dan ooit in staat om autonoom te vliegen, iets wat DJI in zijn algemeenheid FlightAutonomy noemt.

dji-mavic-uitklappen

Verkoopprijs en leverdatum

De DJI Mavic Pro kan vanaf vandaag besteld worden via de website van DJI. Naar verwachting worden de eerste exemplaren medio oktober uitgeleverd. Vanaf 2 november kan de Mavic Pro ook in Apple Stores wereldwijd bekeken worden. De verkoopprijs van de Mavic Pro met controller is 1.199 euro. Ook komt er een pakket met draagtas, twee accu’s en auto-acculader, voor 1.499 euro.

De DJI Mavic Pro is onder andere te koop bij CameraNU.nl en Droneshop.nl.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

10 gedachten over “DJI geeft GoPro het nakijken met introductie Mavic Pro drone

 • Met het lezen van dit nieuws bied ik mijn P3P aan!

  Ok, ok, dit is geen marktplaats… Echter denk ik er serieus over na om de Mavic er bij te nemen, ideaal voor een hobbyist als ik. Makkelijk mee te nemen naar verschillende buitenactiviteiten, minder log en fragiel als de grotere drones van DJI en veel belovender dan de Karma.

  Maar dat rare onderzeeërraampje om de camera en de gimbal suggereert dat hij waterproof is, het word echter nergens uitgesloten noch bevestigd…

  Beantwoorden
 • Ik vlieg veel op het strand met een Phantom 2V+, en ik vind zo’n raampje echt een verbetering. Iedere keer dat zand in je gimball maakt m niet soepeler 😉

  Beantwoorden
 • Aad de lange

  Als ik het verhaal wel goed lees, is dat raampje alleen maar bedoeld voor het transport van de drone, en niet tijdens het vliegen!

  Beantwoorden
  • Van wat ik heb begerepen kan je er ook mee vliegen: ik heb sinds gisteren al aardig wat filmpjes van de Mavic Pro bekeken en zag volgens mij genoeg beelden voorbij komen dat het kapje er nog op zit (en de drone ook daadwerkelijk aan het vliegen is).

   Uiteraard heb je dan wel sneller last van ‘lichtverstrooing’ op je beeld – maar liever dat dan zand in je gimbal.

   Beantwoorden
 • Ik denk Yuneec blijft ook niet stil zitten en zal ook binnen no time een opvouwbare versie uitbrengen. De strijd der titanen begint, ik pak de popcorn erbij!.

  Beantwoorden
 • VikingRider

  Ik ben mijn munten al aan het tellen …. wat een mooi apparaat!
  OO, ik moet dan ook langs mijn optometrist om de bril te laten aanpassen.
  Wanneer heeft Droneland Almere een demo?

  Beantwoorden
 • Jaaaa laatste weken aan het spieken voor DJI phantom 4 of inspire maar nu de Mavic komt gaat die er komen.. gaaf…

  Beantwoorden
 • Net de mavic gekocht…..
  Had hiervoor (is nog niet verkocht btw;-) een yuneeq 500, maar nu is de beer los!
  WAT EEN APPARAAT!
  Vliegt en stijgt razendsnel, tracking werkt erg goed, je trekt een vierkantje over het te volgen object… press go en de rest gaat vanzelf! Actie? Geen probleem reageert razendsnel en de gimbal reageert feilloos!
  Nu de goggles nog!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier