BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Mag ik met mijn drone vliegen in laagvlieggebieden?

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over de vraag of het toegestaan is om met een drone te vliegen in de zogenaamde laagvlieggebieden, waarvan Nederland er een flink aantal telt. Ook het feit dat er voor professionele dronevliegers andere regels gelden dan voor recreatieve vliegers maakt het er niet eenvoudiger op. Daarom besteden we in deze FAQ aandacht aan de vraag hoe het nu zit met het gebruik van drones in laagvlieggebieden.

De laagvlieggebieden en -routes werd in de jaren ’50 ingesteld. Het gebruik ervan wordt geregeld door de luchtvaartwet. Zowel sportvliegtuigen als militaire luchtvaartuigen maken gebruik van laagvlieggebieden. In het laatste geval moet je denken aan militaire oefeningen of trainingsvluchten die op lage hoogte (onder de 300 meter) worden uitgevoerd. Een militaire laagvliegroute is 3700 meter breed, en er moet minimaal 75 meter hoogte worden aangehouden. Helikopters mogen in sommige gebieden zelfs 30 meter of lager vliegen.

Waar vind je de laagvlieggebieden?
De laagvlieggebieden en -routes in ons land zie je in het paars afgebeeld op onderstaande kaart. Een interactieve versie van deze kaart kun je op Vliegjedroneveilig.nl bekijken. De gekromde baan in het oosten van het land is de militaire laagvliegroute 10, en het paarse gebied over de Betuwe en oost-Zeeland is laagvliegroute VO. Het paarse gebied boven de Veluwe is GLV VII, ook militair gebied. Daarnaast zijn er verspreid over het land nog wat kleinere laagvlieggebieden te vinden.

laagvlieggebieden-in-nederland

Bron: Drone PreFlight

Amateurvliegers
Het recreatief gebruik van drones in laagvlieggebieden is toegestaan volgens de regeling modelvliegen, artikel 2.h.2: “voor vluchten binnen een gebied waarin laag mag worden gevlogen door civiele of militaire luchtvaartuigen iemand met de bestuurder van het modelluchtvaartuig meekijkt om deze te kunnen waarschuwen voor luchtvaartuigen.” Met andere woorden: je mag tot 120 meter hoog vliegen, mits er maar iemand meekijkt. (Of die je op tijd kan waarschuwen voor een naderende JSF is weer een ander verhaal.)

ROC-light
Voor professionals is het allemaal wat anders geregeld. Beroepsvliegers die een operatie uitvoeren onder het ROC-light mogen in een laagvlieggebied tot een maximale hoogte van 40 meter vliegen, mits er een observer meekijkt. Enigszins vergelijkbaar met de situatie voor recreatieve vliegers dus, zij het dat de maximale vlieghoogte een stuk lager is. Er hoeft voorafgaand aan de vlucht geen toestemming gevraagd te worden aan de luchtverkeersleiding.

Volledig ROC
Dronepiloten die vliegen onder het volledige ROC zullen wel voorafgaand aan een vlucht in een laagvlieggebied contact moeten opnemen met de luchtverkeersleiding (Dutch MIll of LVNL, afhankelijk van de locatie). Alleen als er geen bezwaar bestaat mogen zij vervolgens vliegen in deze gebieden, en dan weer wel tot een maximale hoogte van 120 meter.

Dronefotografie (2016)

10 Comments

    • Wiebe de Jager
    • Wiebe de Jager
    • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.