Mag ik met mijn drone vliegen in laagvlieggebieden?

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over de vraag of het toegestaan is om met een drone te vliegen in de zogenaamde laagvlieggebieden, waarvan Nederland er een flink aantal telt. Ook het feit dat er voor professionele dronevliegers andere regels gelden dan voor recreatieve vliegers maakt het er niet eenvoudiger op. Daarom besteden we in deze FAQ aandacht aan de vraag hoe het nu zit met het gebruik van drones in laagvlieggebieden.

De laagvlieggebieden en -routes werd in de jaren ’50 ingesteld. Het gebruik ervan wordt geregeld door de luchtvaartwet. Zowel sportvliegtuigen als militaire luchtvaartuigen maken gebruik van laagvlieggebieden. In het laatste geval moet je denken aan militaire oefeningen of trainingsvluchten die op lage hoogte (onder de 300 meter) worden uitgevoerd. Een militaire laagvliegroute is 3700 meter breed, en er moet minimaal 75 meter hoogte worden aangehouden. Helikopters mogen in sommige gebieden zelfs 30 meter of lager vliegen.

Waar vind je de laagvlieggebieden?

De laagvlieggebieden en -routes in ons land zie je in het paars afgebeeld op onderstaande kaart. Een interactieve versie van deze kaart kun je op Vliegjedroneveilig.nl bekijken. De gekromde baan in het oosten van het land is de militaire laagvliegroute 10, en het paarse gebied over de Betuwe en oost-Zeeland is laagvliegroute VO. Het paarse gebied boven de Veluwe is GLV VII, ook militair gebied. Daarnaast zijn er verspreid over het land nog wat kleinere laagvlieggebieden te vinden.

laagvlieggebieden-in-nederland
Bron: Drone PreFlight

Amateurvliegers

Het recreatief gebruik van drones in laagvlieggebieden is toegestaan volgens de regeling modelvliegen, artikel 2.h.2: “voor vluchten binnen een gebied waarin laag mag worden gevlogen door civiele of militaire luchtvaartuigen iemand met de bestuurder van het modelluchtvaartuig meekijkt om deze te kunnen waarschuwen voor luchtvaartuigen.” Met andere woorden: je mag tot 120 meter hoog vliegen, mits er maar iemand meekijkt. (Of die je op tijd kan waarschuwen voor een naderende JSF is weer een ander verhaal.)

ROC-light

Voor professionals is het allemaal wat anders geregeld. Beroepsvliegers die een operatie uitvoeren onder het ROC-light mogen in een laagvlieggebied tot een maximale hoogte van 40 meter vliegen, mits er een observer meekijkt. Enigszins vergelijkbaar met de situatie voor recreatieve vliegers dus, zij het dat de maximale vlieghoogte een stuk lager is. Er hoeft voorafgaand aan de vlucht geen toestemming gevraagd te worden aan de luchtverkeersleiding.

Volledig ROC

Dronepiloten die vliegen onder het volledige ROC zullen wel voorafgaand aan een vlucht in een laagvlieggebied contact moeten opnemen met de luchtverkeersleiding (Dutch MIll of LVNL, afhankelijk van de locatie). Alleen als er geen bezwaar bestaat mogen zij vervolgens vliegen in deze gebieden, en dan weer wel tot een maximale hoogte van 120 meter.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over een volledige ROC vergunning.

11 gedachten over “Mag ik met mijn drone vliegen in laagvlieggebieden?

 • 3 oktober 2016 om 11:38
  Permalink

  Is er misschien iemand die mij kan melden hoe hoog ik langs de kust van Bergen NH mag vliegen? Regelmatig komen er nl vliegtuigen voorbij waarvan ik zeker weet dat ze lager vliegen dan 100 meter. Uit voorzorg ga ik dus al niet hoger dan 50 meter. Maar je schrikt toch als er weer een laagvlieger langs komt.

  Beantwoorden
 • 3 oktober 2016 om 15:00
  Permalink

  Ongelofelijk maar waar :

  Amateurvliegers : mag tot 120 meter hoog vliegen, mits er maar iemand meekijkt en geen toestemming vooraf;
  ROC-light : maximale hoogte van 40 meter vliegen, mits er een observer meekijkt , geen toestemming vooraf noodzakelijk;
  Volledig ROC : Eerst toestemming vragen vooraf, Alleen als er geen bezwaar bestaat mogen zij vervolgens vliegen in deze gebieden, en dan weer wel tot een maximale hoogte van 120 meter.

  Volledig ROC mensen hebben dus veel geld betaald aan opleidingen , betrouwbare toestellen en keuringen en mogen in principe niet zonder toestemming de lucht in , de andere twee partijen wel.

  Echt Nederland op zijn smalst en zo helpen wij een innovatieve , sterk groeiende markt naar de …….

  Beantwoorden
 • 8 maart 2017 om 09:32
  Permalink

  Can someone tell me if I need to register my drone in the Netherlands? In the US I had to register my drone with the FAA and I want to make sure I follow all of the rules in NL, both because I care about safety and because I’m a guest living in this country.

  Beantwoorden
  • 8 maart 2017 om 09:50
   Permalink

   Hi Jeremy, if you’re flying your drone recreationally, you don’t have to register your drone (yet). However please make sure that you understand all the rules and no-fly zones. You can’t fly in Amsterdam for example, because of the Schiphol Airport CTR. More info can be found here: http://www.vliegjedroneveilig.nl/kaart

   Beantwoorden
 • 25 mei 2017 om 10:37
  Permalink

  Vraag: ik wil tzt een dji mavic of spark kopen, maar eerst heb ik een eenvoudige drone besteld. Ik woon in Groningen, dus vlakbij vliegveld Eelde.
  Om te oefenen zou ik bv in een park in de buurt wat willen vliegen tot maximaal 10 meter hoogte en alleen als er niemand is.
  Mag dit? Ik heb op diverse sites gekeken, maar vind de info hierover wat verwarrend.
  De goedkopre drones hebben vaak een accu voor een minuut of zes vliegen, dus als ik eerst op mijn fiets naar noord Groningen moet fietsen wordt het niet erg interessant.

  Beantwoorden
  • 25 mei 2017 om 17:58
   Permalink

   Hoi Erica, officieel is het antwoord nee, je mag niet vliegen met een drone nabij een vliegveld, ook al gaat het maar om een klein toestel en ook al vlieg je niet hoger dan 10 meter, bij wijze van spreken. Toch denk ik niet dat iemand moeilijk zal doen als jij met een drone van een paar tientjes een paar rondjes vliegt in het park.

   Beantwoorden
 • 26 mei 2017 om 02:05
  Permalink

  Vraagje: Ik heb een drone gekocht en wil hiermee uiteraard graag vliegen. Nu zijn er bij mij in de buurt genoeg gebieden waar dit vrij mag tot 120m. Nu was ik een filmpje aan het kijken op vliegjedroneveilig.nl en hier werd in genoemd dat je niet boven waterwegen mag vliegen. Echter komt dit niet overeen met de wetgeving wat hetvolgende aangeeft: de vlucht wordt niet uitgevoerd boven gebieden met aaneengesloten bebouwing of kunstwerken, industrie- en havengebieden daaronder begrepen dan wel boven mensenmenigten of boven spoorlijnen of voor motorrijtuigen toegankelijke verharde openbare wegen, met uitzondering van wegen in 30 km-zones binnen de bebouwde kom en wegen in 60 km-gebieden buiten de bebouwde kom;

  Nu staat er wel haven gebied maar een rivier is geen haven gebied. Mag ik hier vliegen met mijn drone?

  Beantwoorden
  • 26 mei 2017 om 08:45
   Permalink

   Hoi Erwin, je hebt goed opgelet! Inderdaad staat er in de Regeling Modelvliegen niets over vaarwegen. Dat is dus een incorrecte melding in de video. Overigens wordt deze binnenkort vervangen, aangezien het erop lijkt dat er voor amateur dronevliegers binnenkort nieuwe (strengere) regels gelden. Daarin staat dan ook dat je minstens 50 meter afstand van voer- en vaartuigen moet aanhouden.

   Beantwoorden
 • 12 april 2019 om 13:18
  Permalink

  mag je aan de ouderkerkerplas laag vliegen met kleine drone
  Gr Cees

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier