FAQ

Mag ik met mijn drone vliegen in laagvlieggebieden?

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over de vraag of het toegestaan is om met een drone te vliegen in de zogenaamde laagvlieggebieden, waarvan Nederland er een flink aantal telt. Ook het feit dat er voor professionele dronevliegers andere regels gelden dan voor recreatieve vliegers maakt het er niet eenvoudiger op. Daarom besteden we in deze FAQ aandacht aan de vraag hoe het nu zit met het gebruik van drones in laagvlieggebieden.

De laagvlieggebieden en -routes werd in de jaren ’50 ingesteld. Het gebruik ervan wordt geregeld door de luchtvaartwet. Zowel sportvliegtuigen als militaire luchtvaartuigen maken gebruik van laagvlieggebieden. In het laatste geval moet je denken aan militaire oefeningen of trainingsvluchten die op lage hoogte (onder de 300 meter) worden uitgevoerd. Een militaire laagvliegroute is 3700 meter breed, en er moet minimaal 75 meter hoogte worden aangehouden. Helikopters mogen in sommige gebieden zelfs 30 meter of lager vliegen.

Waar vind je de laagvlieggebieden?

De laagvlieggebieden en -routes in ons land zie je in het paars afgebeeld op onderstaande kaart. Een interactieve versie van deze kaart kun je op Vliegjedroneveilig.nl bekijken. De gekromde baan in het oosten van het land is de militaire laagvliegroute 10, en het paarse gebied over de Betuwe en oost-Zeeland is laagvliegroute VO. Het paarse gebied boven de Veluwe is GLV VII, ook militair gebied. Daarnaast zijn er verspreid over het land nog wat kleinere laagvlieggebieden te vinden.

laagvlieggebieden-in-nederland
Bron: Drone PreFlight

Open categorie

Het (recreatief) gebruik van drones in laagvlieggebieden is toegestaan voor dronevliegers in de Open subcategorieën A1 en A2, tot een maximale hoogte van dertig meter ten opzichte van het aardoppervlak. Dronevluchten in Open categorie A3 zijn verboden in laagvlieggebieden. Alhoewel niet vereist, kan het geen kwaad om een waarnemer te vragen het luchtruim in de gaten te houden.

Specific categorie

Voor professionals is het allemaal wat anders geregeld. Beroepsvliegers die een operatie uitvoeren onder de Specific categorie mogen in een laagvlieggebied tot een maximale hoogte van 120 meter vliegen, mits er een observer meekijkt en er vooraf toestemming is afgegeven. Voorafgaand aan een vlucht in een laagvlieggebied moet men contact opnemen met de luchtverkeersleiding (Dutch MIll of LVNL, afhankelijk van de locatie). Zodra er toestemming is verleend moet de operator nog een NOTAM aanvragen. Op de dag van de dronevlucht moet men zich telefonisch aan- en afmelden bij de militaire luchtverkeersleiding.

(laatste update: 31-10-2022)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

14 gedachten over “Mag ik met mijn drone vliegen in laagvlieggebieden?

 • Is er misschien iemand die mij kan melden hoe hoog ik langs de kust van Bergen NH mag vliegen? Regelmatig komen er nl vliegtuigen voorbij waarvan ik zeker weet dat ze lager vliegen dan 100 meter. Uit voorzorg ga ik dus al niet hoger dan 50 meter. Maar je schrikt toch als er weer een laagvlieger langs komt.

  Beantwoorden
 • Ongelofelijk maar waar :

  Amateurvliegers : mag tot 120 meter hoog vliegen, mits er maar iemand meekijkt en geen toestemming vooraf;
  ROC-light : maximale hoogte van 40 meter vliegen, mits er een observer meekijkt , geen toestemming vooraf noodzakelijk;
  Volledig ROC : Eerst toestemming vragen vooraf, Alleen als er geen bezwaar bestaat mogen zij vervolgens vliegen in deze gebieden, en dan weer wel tot een maximale hoogte van 120 meter.

  Volledig ROC mensen hebben dus veel geld betaald aan opleidingen , betrouwbare toestellen en keuringen en mogen in principe niet zonder toestemming de lucht in , de andere twee partijen wel.

  Echt Nederland op zijn smalst en zo helpen wij een innovatieve , sterk groeiende markt naar de …….

  Beantwoorden
 • Jeremy Smith

  Can someone tell me if I need to register my drone in the Netherlands? In the US I had to register my drone with the FAA and I want to make sure I follow all of the rules in NL, both because I care about safety and because I’m a guest living in this country.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hi Jeremy, if you’re flying your drone recreationally, you don’t have to register your drone (yet). However please make sure that you understand all the rules and no-fly zones. You can’t fly in Amsterdam for example, because of the Schiphol Airport CTR. More info can be found here: http://www.vliegjedroneveilig.nl/kaart

   Beantwoorden
 • Vraag: ik wil tzt een dji mavic of spark kopen, maar eerst heb ik een eenvoudige drone besteld. Ik woon in Groningen, dus vlakbij vliegveld Eelde.
  Om te oefenen zou ik bv in een park in de buurt wat willen vliegen tot maximaal 10 meter hoogte en alleen als er niemand is.
  Mag dit? Ik heb op diverse sites gekeken, maar vind de info hierover wat verwarrend.
  De goedkopre drones hebben vaak een accu voor een minuut of zes vliegen, dus als ik eerst op mijn fiets naar noord Groningen moet fietsen wordt het niet erg interessant.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hoi Erica, officieel is het antwoord nee, je mag niet vliegen met een drone nabij een vliegveld, ook al gaat het maar om een klein toestel en ook al vlieg je niet hoger dan 10 meter, bij wijze van spreken. Toch denk ik niet dat iemand moeilijk zal doen als jij met een drone van een paar tientjes een paar rondjes vliegt in het park.

   Beantwoorden
 • Vraagje: Ik heb een drone gekocht en wil hiermee uiteraard graag vliegen. Nu zijn er bij mij in de buurt genoeg gebieden waar dit vrij mag tot 120m. Nu was ik een filmpje aan het kijken op vliegjedroneveilig.nl en hier werd in genoemd dat je niet boven waterwegen mag vliegen. Echter komt dit niet overeen met de wetgeving wat hetvolgende aangeeft: de vlucht wordt niet uitgevoerd boven gebieden met aaneengesloten bebouwing of kunstwerken, industrie- en havengebieden daaronder begrepen dan wel boven mensenmenigten of boven spoorlijnen of voor motorrijtuigen toegankelijke verharde openbare wegen, met uitzondering van wegen in 30 km-zones binnen de bebouwde kom en wegen in 60 km-gebieden buiten de bebouwde kom;

  Nu staat er wel haven gebied maar een rivier is geen haven gebied. Mag ik hier vliegen met mijn drone?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hoi Erwin, je hebt goed opgelet! Inderdaad staat er in de Regeling Modelvliegen niets over vaarwegen. Dat is dus een incorrecte melding in de video. Overigens wordt deze binnenkort vervangen, aangezien het erop lijkt dat er voor amateur dronevliegers binnenkort nieuwe (strengere) regels gelden. Daarin staat dan ook dat je minstens 50 meter afstand van voer- en vaartuigen moet aanhouden.

   Beantwoorden
 • mag je aan de ouderkerkerplas laag vliegen met kleine drone
  Gr Cees

  Beantwoorden
 • peter tenhave

  Tsja, is er een verschil tussen “mogen” en “verstand gebruiken”? Want zeg nou zelf, hoe is de verhouding DJI Mini (249g) – groot passagiersvliegtuig? Denk dat er weinig van het eerste overblijft. Misschien dat de piloot schrikt maar dit doet hij ook van een vogel van 249g! De DJI Mini is naar de filisteinen. Zonde toch? Net als die arme vogel. En dan zijn er ook nog al die Betweters die je met hun telefoon in hun hand aanspreken. Terwijl je aan het vliegen bent. En zowaar de boa bellen (nee, geen boa-constrictor)! Met alle ram-tam-tam van dien over een onduidelijke wetgeving. Als drone-piloot trek je de aandacht. Of je het nu leuk vind of …toch liever niet? Een rustig moment opzoeken?

  Beantwoorden
 • Peter van Naarden

  Als ik het zo op de kaart zie dan mag ik niet vliegen met welke drone en certificering dan ook in en rondom Zeeland? Het plaatsje Zeeland in Brabant?

  Beantwoorden
  • Nee, dat ligt veel te dicht bij vliegveld Volkel… Aan bewoners van Oost Brabant rond Eindhoven en Volkel zullen niet veel drones worden verkocht!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier