Wetenschappers zetten drones in om zeeschildpadden te tellen

Zeeschildpadden tellen

Ieder jaar weer trekken wetenschappers van het Duke Marine Lab uit North Carolina (VS) er met schepen en vliegtuigen op uit om zeeschildpadden te tellen. Dat is binnenkort misschien verleden tijd, want dit jaar maken ze voor het eerst gebruik van drones om de tellingen uit te voeren. Dat kan omdat de regelgeving voor het beroepsmatig gebruik van drones in de VS dit jaar is versoepeld.

Volgens Dave Johnston van het Duke Marine Lab zijn drones ideaal om op elk gewent moment een telling uit te voeren. “Vroeger moesten we eerst een vliegtuig boeken, en het was een heel gedoe om de logistiek daaromheen voor elkaar te krijgen.”

IMG_8465.JPG_

Het onderzoek is bedoeld om een beter idee te krijgen van de omvang van de schilpadpopulatie voor de kust van North Carolina. De zeeschildpadden die de onderzoekers daar aantreffen migreren ieder jaar van warme tropische wateren naar koelere, noordelijk gelegen kustgebieden.

Fixed wings en multirotors
Voor het uitvoeren van de tellingen wordt gebruik gemaakt van een fixed wing-drone die een voorgeprogrammeerde route aflegt en ondertussen foto’s maakt. Ook wordt er gebruik gemaakt van multirotors, die handmatig bestuurd worden. Deze worden opgelaten vanaf een boot.

“Het voordeel van de multirotors is dat je wat lager kunt vliegen en foto’s kunt maken in een hogere resolutie. Maar ze hebben weer niet zoveel bereik als een fixed wing. Daarom wisselen we de toestellen af: eerst brengen we het gebied grofweg in kaart met de fixed wing, en daarna voeren we preciezere fotosessies uit met een multirotor.”

Minder schildpadden
Tot op heden hebben de onderzoekers minder schildpadden geteld dan in voorgaande jaren. “Momenteel hebben we een dip in onze waarnemingen, dus het gemiddelde ligt wat lager.” De tellingen lopen echter nog door tot november dit jaar.

(bron: Public Radio East – Foto’s: Duke Marine Lab)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier