BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Wat is Atti Mode en wanneer gebruik je deze vliegmodus?

Atti-Mode

Wie zich een klein beetje verdiept in de werking van zijn drone komt er al gauw achter dat een wat geavanceerdere drone verschillende vliegmodi kent, waaronder GPS Mode en Atti Mode. Meestal vlieg je in GPS Mode (de ‘P’-stand op een Phantom of Inspire, of ‘Angle’ mode in het geval van Yuneec): de drone blijft dan zelf op zijn plek hangen, ook als het waait. Maar wat is Atti Mode en wanneer gebruik je deze vliegmodus?

Atti is afgeleid van het Engelse woord Attitude, ofwel ‘stand’. In Atti Mode (in het geval van DJI aangeduid met ‘A’ op de controller) zal je drone geen gebruik maken van GPS voor de locatiebepaling. Het toestel zal wel gebruik maken van de ingebouwde barometer, om zijn hoogte te behouden. Dat wil zeggen dat het toestel af zal drijven als het waait, je moet de besturing van je drone dus goed in de vingers hebben als je in Atti Mode wilt vliegen. Je hoeft je niet te bekommeren om de hoogte van het toestel, want die wordt wel automatisch gecorrigeerd.

Redenen om te kiezen voor Atti
Er zijn verschillende redenen waarom je in Atti Mode zou willen vliegen. Ten eerste is de besturing wat directer. Normaal gesproken werkt de GPS als een soort ‘rem’ op het toestel. Zeker in het verleden wilden filmmakers voorkomen dat deze rem een opname zou verstoren, en koos men daarom voor Atti Mode tijdens het opnemen van videobeelden. Met moderne toestellen is dat eigenlijk amper nog van belang, want ook in GPS Mode zijn zeer vloeiende vliegbewegingen mogelijk.

Een andere reden is dat Atti Mode aan te bevelen is als de GPS ontvangst niet goed is. Dat kan voorkomen als je in een kloof of in een bos vliegt, of als je indoor opnamen wilt maken. In die gevallen is het raadzaam om geen gebruik te maken van GPS, ook al was het maar om te voorkomen dat je drone onvoorspelbaar reageert als het GPS signaal dan weer wel, dan weer niet ontvangen wordt.

Tot slot is Atti Mode een prima modus om het vliegen met je drone goed in de vingers te krijgen. Je hebt immers geen ondersteuning van GPS, je zult dus zelf moeten corrigeren voor wind en andere verstorende factoren. Doe dit alleen als je flink de ruimte hebt en het niet al te hard waait, want voor je het weet hangt je drone in een boom.

Manual Mode
Overigens is Atti Mode weer heel wat anders dan Manual Mode. In laatstgenoemde modus moet je ook de hoogte van de drone handmatig corrigeren. Dit zie je eigenlijk alleen bij kleine speelgoeddrones en bij FPV racedrones: de meeste wat grotere ready to fly-toestellen kunnen niet eens meer in Manual Mode gevlogen worden.

DroneLand ROC-light

6 Comments

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.