Nieuws

Amerikaanse telecomprovider komt met data-abonnement voor drones

Aerialtronics Altura Zenith T-Mobile

Binnenkort kunnen Amerikaanse dronevliegers bij Verizon Wireless een data-abonnement afsluiten voor drone, bijvoorbeeld om live video te streamen. Daardoor kunnen dronejournalisten bijvoorbeeld live luchtopnamen van nieuwsfeiten doorgeven aan kijkers. Ook maakt het abonnement dronevluchten over lange afstanden mogelijk, waarbij de besturing via 4G plaatsvindt in plaats van via een directe radioverbinding.

Het live streamen van camerabeelden vanuit een drone was al wel mogelijk, maar doorgaans stuurt de drone de beelden dan eerst naar een grondstation, die de beelden vervolgens via een mobiele internetverbinding doorstuurt naar toepassingen als YouTube of Facebook Live. Met de abonnementen van Verizon wordt het grondstation overgeslagen en kan de drone zelf de beelden doorzenden.

Buiten het zicht vliegen
Daarvoor dient men wel te beschikken over een drone die 4G videoverbindingen kan opzetten, en dat zijn er nog niet zoveel. Mogelijk komt hier verandering in als zogenaamde beyond visual line of sight (BVLOS)-operaties worden toegestaan. Dergelijke toepassingen bestaan eigenlijk bij de gratie van cellulaire datatransmissie. De besturingssignalen en de videofeed vanuit de drone worden dan via 4G doorgegeven, in plaats van via een directe radioverbinding.

Met de introductie van de data-abonnementen voor drones lijkt Verizon enigszins voor de muziek uit te lopen, want BVLOS vluchten zijn bijna nergens ter wereld toegestaan, ook in de VS niet. Maar de kans is groot dat partijen als CNN (voor dronejournalistiek) en Amazon (voor pakketbezorging) op niet al te lange termijn wel aan de slag mogen met lange-afstand dronevluchten, en dan komt zo’n 4G internetverbinding ineens wel goed van pas.

Drone als mobiele zendmast
Naast de introductie van de 4G drone-abonnementen wil Verizon in de toekomst drones ook gaan inzetten als mobiele zendmasten. In het geval van extreme drukte of een calamiteit zouden drones tijdelijk voor extra dekking kunnen zorgen, door als een range extender radiosignalen van mobieltjes op de grond door te zenden naar reguliere zendmasten verderop.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier