BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

eBee SQ drone van senseFly kan grotere stukken land bestrijken

ebee-sq

Eén van de belangrijkste toepassingen van drones ligt misschien wel in de landbouwsector, waar drones reeds met succes ingezet worden om gewassen in de gaten te houden. Het Franse bedrijf senseFly speelt in op die trend met de nieuwe eBee SQ drone, die tot 200 hectare aan land kan monitoren per vlucht.

Lange vliegtijd
De eBee SQ is een zogenaamde fixed-wing drone. Deze maakt dus net als een vliegtuig gebruik van een vleugelprofiel om in de lucht te blijven. Dat heeft als voordeel dat de drone veel langer dan een multirotor in de lucht kan blijven, in het geval van de eBee SQ tot wel 55 minuten. Dankzij de meegeleverde software eMotion Ag hoeft een landbouwer alleen maar de contouren van zijn land in te voeren en de drone stippelt automatisch een vliegplan uit waarbij het hele terrein automatisch gedekt wordt.

De lange vliegtijd wordt gerealiseerd door een laag startgewicht van 1,1 kg te combineren met een vleugelprofiel met een spanwijdte van 1,1 meter. De kruissnelheid is 40-110 km/uur, en de drone kan overweg met windsnelheden tot 45 km/uur. Het bereik van de radioverbinding is ca. 3 km. Voor het verwerken van data kan optioneel een abonnement worden afgesloten op Pix4Dmapper Pro/Ag.

Parrot Sequoia
Voor het vergaren van data maakt de eBee SQ gebruik van de Parrot Sequoia multispectraalcamera. Deze sensor kan opnamen maken in verschillende frequenties, waaronder bijna-infrarood en zichtbaar licht. Dit is van belang om bijvoorbeeld de hoeveelheid bladgroen te meten, wat weer een indicator is voor de gesteldheid van de begroeiing die gecontroleerd moet worden.

Dat de eBee SQ compatible is met de Sequoia-sensor is overigens geen toeval: senseFly is sinds 2012 onderdeel van het Franse bedrijf Parrot, dat op de consumentenmarkt vooral bekendheid geniet van haar AR.Drone en Bebop quadcopters, en sinds kort de Disco drone, eveneens een fixed-wing toestel.

2 Comments

    • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.