BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Miniatuur-lidar maakt weg vrij voor goedkope 3D scannende drones

 

lidar

Onderzoekers verbonden aan het MIT en DARPA – niet te verwarren met DARPAS – hebben een miniatuur laserscanner ontwikkeld die het formaat heeft van een chip. De LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging (lidar)-technologie wordt onder meer gebruikt voor het maken van 3D scans. De nieuwe lidarchip maakt derhalve de weg vrij voor kleine en goedkope drones die een driedimensionaal model van de omgeving kunnen maken.

Tot op heden wordt er vaak gebruik gemaakt van fotogrammetrie om 3D modellen van gebouwen of landschappen te maken. Die technologie is echter relatief onnauwkeurig, er wordt immers gebruik gemaakt van gewone luchtfoto’s die dan achteraf door een computer worden omgezet in een 3D representatie. Bovendien vraagt het verwerken van de beelden veel computercapaciteit, wat realtime scannen onmogelijk maakt.

Scannen met lichtgolven
Lidars zijn veel nauwkeuriger. De werking van een lidar is vergelijkbaar met radar, maar dan met lichtgolven in plaats van radiogolven. Er worden continue zeer hoogfrequent laserpulsen afgeschoten waarna een sensor meet hoe lang de lichtgolf erover doet om terug te keren. Dat is dan een maat voor de afstand van een object ten opzichte van de lidar.

Conventionele mechanische lidarsystemen zijn echter vaak relatief groot en duur. Dat maakt dat dronegebaseerde lidarsystemen niet bepaald goedkoop te noemen zijn. De nieuwe lidarchip bevat geen bewegende delen en is daarom veel kleiner, en bovendien makkelijker te maken. Aangezien er geen sprake is van mechanische componenten is de chip in theorie ook veel sneller dan gewone lidarsystemen.

Een 3d model van een brug, gecreëerd met een lidar

Een 3d model van een brug, gecreëerd met een lidar

Mini lidar-drone
Een mini-drone uitgerust met een lidarchip zou in theorie ingezet kunnen worden om zowel buiten als binnen 3D scans te maken van gebouwen en binnenruimten. Dat biedt interessante mogelijkheden op het vlak van search&rescue. Ook zou de lidarchip een zeer geavanceerde vorm van obstakeldectie mogelijk kunnen maken, zeker als er een snelle processor wordt gekoppeld aan de chip.

Helaas is de lidar-on-a-chip nog niet commercieel op de markt. Er moet ook nog wel wat onderzoek gedaan worden, zo voorziet de chip momenteel nog niet in een eigen laser. De onderzoekers hebben echter al prototypes ontwikkeld waarbij ook de lichtbron geïntegreerd is op de chip.

One Response

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.