Tesla voorzag al in 1898 op afstand bestuurde vaartuigen

tesladrone

Het is niet voor niets dat ’s wereld meest vooruitstrevende elektrische auto vernoemd is naar de Servisch-Amerikaanse uitvinder Nikola Tesla. De beste man heeft tal van uitvindingen gedaan waarvan we in onze hedendaagse maatschappij nog altijd dankbaar gebruik maken, zoals wisselstroom en radio. Minder bekend is dat Tesla al in 1898 patent aanvroeg op het concept van een onbemand vaartuig.

‘Radiatiegolven’
Het patent, Method of and apparatus for controlling mechanism of moving vessels or vehicles, werd op 8 november 1898 toegekend. In het patent beschrijft Tesla hoe vaar- of voertuigen op afstand bediend kunnen worden middels ‘radiatiegolven’. Dat was best een vooruitstrevende gedachte, vooral als je bedenkt dat de radio eigenlijk nog ontwikkeld moest worden en het fenomeen radiogolven nog lang niet begrepen werd.

Volgens Tesla zouden de op afstand bestuurde systemen zeer goed van pas kunnen komen voor het verzenden van brieven of kleine pakketjes. Ook zouden zijn onbemande systemen gebruikt kunnen worden om communicatie te verzorgen met slecht bereikbare regio’s. Daarnaast voorzag Tesla allerlei wetenschappelijke en militaire toepassingen voor zijn uitvinding. Weliswaar noemde Tesla niet specifiek luchtvaartuigen in het patent, maar ongetwijfeld moet Tesla ook hier mogelijkheden gezien hebben, aangezien vliegtuigen eind 19e eeuw al realiteit waren.

Tesla-drone-patent

Prime Air en internetdrones
Kortom: ruim een eeuw geleden dacht Tesla al aan wat tegenwoordig Amazon Prime Air heet, voorzag hij Facebooks internetdrones, en had hij in de gaten dat drones op een dag goed van pas zouden komen voor het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten en (helaas) het op afstand bombarderen en bespieden van vijandige mogendheden.

Uiteindelijk zou het nog ruim 100 jaar duren voordat Tesla’s geesteskinderen werkelijkheid zouden worden. Wat ons betreft wordt de uitvinder achteraf nogmaals geëerd door een nieuw dronemodel naar hem te vernoemen. ‘Tesla’ zou een beetje flauw zijn, maar zijn voornaam ‘Nikola’ is voor zover wij weten nog niet eerder gebruikt als productnaam. Klink best aardig toch, de ‘Nikola quadcopter’?

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Tesla voorzag al in 1898 op afstand bestuurde vaartuigen

  • 15 oktober 2016 om 17:05
    Permalink

    In 1848 experimenteerde Nikola Tesla met een onbemande hete luchtballon die vanop afstand tot ontploffing kon gebracht worden. Hij had dus wel degelijk drone-concepten in zijn hoofd …

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier