Vlieg je drone beter met een aangepaste antenne

Connection lost: je hebt het waarschijnlijk ook al eens meegemaakt tijdens het vliegen met je drone. In de meeste gevallen komt je quadcopter dan automatisch terug met de return to home (RTH)-functie en kan je weer verder vliegen. Met een aangepaste antenne die je op de afstandsbediening monteert, kan je echter beter en performanter vliegen.

signal-lost

De remote control of afstandsbediening van de meeste consumentendrones is uitgerust met twee korte antennes. Die zijn veelal omnidirectioneel: het signaal wordt overal rondom even sterk uitgezonden, zodat je de afstandsbediening niet rechtstreeks op de drone hoeft te richten. Andere korte antennes, zoals die van de DJI Phantom 3 en 4, bevatten kleine platte plaatjes (panels) die het signaal dan weer vooral naar voren (of boven) en naar achter (of onder) sturen, maar niet naar links en rechts.

De standaardantenne van de Phantom 3/4 bevat compacte directionele plaatjes (panels). Daarnaast een kleine omnidirectionele antenne.
De standaardantenne van de Phantom 3/4 bevat compacte directionele plaatjes (panels). Daarnaast een kleine omnidirectionele antenne.

Consumentendrones als de DJI Phantom 3, Phantom 4 en Inspire 1 gebruiken vooral de 2,4 GHz-band, zowel voor videobeelden als voor controle van de drone. Die frequentie kennen we van wifi – vandaar dat je de drone kunt gebruiken zonder specifieke radiovergunning: de wifi-frequentieband is namelijk vrij. DJI gebruikt wel de wifi-frequentie, maar niet de wifi-specificatie.

Lightbridge

De Lightbridge-technologie van DJI werkt op veel grotere afstanden dan huis-, tuin- en keukenwifi omdat het signaal veel efficiënter gebruikt wordt en omdat een snelheid van 2 tot 10 Mbps volstaat (vergelijk dit met een wifi-bandbreedte van honderden Mbps) voor live video-overdracht. Minder recente en goedkopere drones gebruiken ook wifi, maar dan zonder vergelijkbare Lightbridge-technologie en gaan een stuk minder ver dan de DJI-drones.

Sommige drones gebruiken de 5,8 GHz-band, ook een wifi-band die wel meer bandbreedte (snelheid) toelaat, maar minder ver draagt. De Inspire 1 gebruikt bijvoorbeeld 2,4 GHz voor video en controle, maar 5,8 GHz voor communicatie tussen twee afstandsbedieningen bij meerdere piloten.

Antenne upgraden

Met een standaard uitgeruste Phantom 3 of 4 kan je in veel gevallen tot 2 of 3 kilometer ver vliegen, wanneer je bijvoorbeeld op een heuvel staat en vrij zicht hebt. Wettelijk mag dit natuurlijk niet: je moet steeds oogcontact met de drone houden, en op 2 of 3 kilometer is dat onmogelijk.

De Itelite DBS antenne voor de Phantom 3/4.
De Itelite DBS antenne voor de Phantom 3/4.

Toch kan het handig zijn om de antenne van je afstandsbediening up te graden naar een groter model. Niet zozeer om verder te kunnen vliegen, maar om makkelijk doorheen of in de buurt van obstakels te vliegen – denk maar aan bomen, bebouwing, heuvels enz. Op die manier behoed je je drone voor een te vroege RTH met soms nare gevolgen, zoals het neerstorten tegen boomtoppen of gebouwen als de RTH-hoogte niet voldoende blijkt te zijn. Bovendien is het ook veiliger om een drone steeds onder controle te hebben, dit in tegenstelling tot een automatische RTH waarbij je maar moet hopen dat de drone veilig terugkomt.

antenne5
Huizen en bomen doen het signaal sterk verminderen. Mede daarom wordt aangeraden om je drone altijd in het zicht te houden tijdens de vlucht.

Omnidirectionele en directionele antennes

Om beter te vliegen kan je wat grotere omnidirectionele antennes aan uw controller hangen. Zo vind je antennes van 30 of 40 cm voor enkele tientjes. Het nadeel is dat je dan misschien wel iets meer performantie hebt, maar dat 90% van het signaal niet benut wordt omdat omnidirectionele antennes het signaal in alle richtingen uitsturen.

Met een directionele antenne kan je het signaal ook laten ‘bouncen’ op muren of gebouwen.
Met een directionele antenne kan je het signaal ook laten ‘bouncen’ op muren of gebouwen.

Slimmer is het om te gaan voor een directioneel model, waarbij het signaal recht vooruit wordt gestuurd (meestal dan in een gebied van 30° à 45° voor de controller). Dergelijke antennes worden specifiek voor quadcopters geproduceerd. Fabrikant Itelite heeft platte directionele antennes voor de Phantom 2, Phantom 3, 4, Inspire 1, de Phantom Standard en de Phantom 4K, maar ook voor andere modellen zoals de Yuneec Typhoon H en Q400, de 3DR Solo.

De directionele antenne verbind je met (meegeleverde) kabeltjes aan de gemodde remote.
De directionele antenne verbind je met (meegeleverde) kabeltjes aan de gemodde remote.

Het kleine model voor de Typhoon H en de Phantom-serie kost € 119 en is zo’n 17 bij 9 cm groot. Het grote ‘MaxxRange’-model, dat nog performanter is, kost € 149 en is een stuk groter: 34 bij 19 cm. Bij de ST16-controller, die bij de Typhoon H wordt geleverd, kan je de standaardantennes gewoon verwijderen en de alternatieve antenne aan de controller hangen.

Ook op de ST16-controller van de Typhoon H kan je een andere antenne gebruiken.

‘Modden’

De meeste afstandsbedieningen (zoals de Phantom) bevatten echter antennes die niet zomaar te verwijderen zijn. Je moet dan de remote ‘modden’ of aanpassen: het gaat dan over het openmaken van een controller, de antennes verwijderen, nieuwe antennekabels bevestigen en weer dichtmaken. Je controller krijgt zo standaard antenne-aansluitingen zodat je makkelijk een andere antenne (met de juiste connector) kan gebruiken.

Een Phantom-controller modden doe je door hem te openen en enkele kabels te vervangen. Solderen is niet van toepassing.
Een Phantom-controller modden doe je door hem te openen en enkele kabels te vervangen. Solderen is niet nodig.

In Europa worden de DBS-antennes en andere upgrade-kits gedistribueerd door MaxxUAV.eu. Gebruik de couponcode DRONEWATCH voor een eenmalige korting van €10 op elke bestelling vanaf €100.

Avatar foto

Frederick Gordts

Frederick Gordts is technologiejournalist en IT-ondernemer. Hij heeft een webshop met accessoires voor drones, waaronder antennes en onderdelen (www.maxxuav.eu), en neemt zijn eigen drone(s) overal mee naartoe.

4 gedachten over “Vlieg je drone beter met een aangepaste antenne

 • 20 oktober 2016 om 17:32
  Permalink

  Als je een Inspire vliegt, dan heb je die onzin niet nodig.

  Beantwoorden
 • 23 oktober 2017 om 02:09
  Permalink

  Zoals Frederik het beschrijft zit het in elkaar. Wie vroeger bij natuurkunde heeft opgelet zal dit herkennen. Ook de Inspire heeft een zender waarvan de ontvangst afhankelijk is van de antenne op de ontvanger. De oude wijsheid is nog steeds springlevend namelijk
  ‘ een goede antenne is een grote antenne ‘ En die zit niet in de doos van je nieuwe drone. Dus schaf je die later aan als je de storing en signaalverlies zat bent. Een mooie drone kost toch snel 1600 euro. Die antenne kan er dan ook wel bij. Voor minder geld dan je voor een reserve accu betaalt.

  Beantwoorden
 • 19 maart 2019 om 22:54
  Permalink

  Waar kan ik een RP-SMA naar uFL/u.FL/IPX/IPEX RF kabeltje geleverd, zoals die bij de Itelitee DBS antenne geleverd wordt? Model Nano SYnc. Het gaat om het kabel deel die in de controller GL100A komt. De SMA chassis deel, 10 cm kabel en de print connector. In de email van gisteren staat een foto bij. Of weet u waar ik deze kan kopen?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier